De helft (48%) van de financieel verantwoordelijken vindt dat er een extra belastingheffing moet komen voor bedrijven die veel baat gehad hebben bij de coronacrisis, ook wel een solidariteitsheffing genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van Nextens. In het onderzoek zijn 847 financieel verantwoordelijken bevraagd.

Het voorstel voor een solidariteitsheffing komt vanuit de politieke partij CDA en heeft als doel dat bedrijven die winst hebben gemaakt in de coronacrisis, bijdragen aan de steun voor noodlijdende bedrijven. Mogelijk wordt zo’n solidariteitsheffing meegenomen in het Belastingplan 2022, dat komende Prinsjesdag gepresenteerd wordt.

Een van de regelingen om noodlijdende bedrijven door de coronacrisis heen te helpen, zijn de NOW-regelingen. Deze moesten afgelopen jaar ondernemers helpen de loonkosten door te betalen. Uiteindelijk heeft een derde (33%) van de Nederlandse organisaties gebruikgemaakt van deze NOW-regelingen. In totaal zijn er vier NOW-regelingen geweest. Door de steeds wisselende versies van de NOW-regeling, heeft 21 procent van de organisaties besloten er geen gebruik van te maken.

Verder blijkt uit het onderzoek dat slechts 22 procent van de organisaties tijdens de coronacrisis gebruik heeft gemaakt van de loonheffing vrijgestelde scholing voor medewerkers. Per 2021 is deze fiscale vrijstelling ook toepasbaar geworden voor vergoedingen aan ex-werknemers. Hier is echter afgelopen periode weinig gebruik van gemaakt.

Bedrijven die vooral profiteerden van de coronacrisis waren supermarkten en techbedrijven. Het onderzoek is uitgevoerd bij onder meer CFO's van bedrijven en accountantskantoren.

Bron: Nextens

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2021, Corona

16

Gerelateerde artikelen