Een aanzienlijk deel van de bedrijven die in de eerste drie maanden van 2022 failliet gingen, ontving daarvoor nog coronasteun. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd 44 procent van de faillissementen in het voorbije kwartaal uitgesproken bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 financiële steun kreeg vanwege de coronapandemie.

In totaal spraken rechters 488 faillissementen uit. Dat is iets meer dan in de voorgaande kwartalen maar bezien over een langere periode nog altijd erg laag. Volgens het CBS is de lichte stijging deels te verklaren doordat meer bedrijven omvielen waarbij per onderdeel een faillissement werd uitgesproken.

Uitgestelde belastingen waren de vaakst gebruikte steunmaatregel bij de bedrijven die failliet gingen of waarvan een onderdeel failliet ging. Bijna vier op de tien bedrijven waarover een faillissement werd uitgesproken maakten eind 2021 van deze regeling gebruik. Bijna 10 procent van de failliete bedrijven maakte in de tweede helft van vorig jaar gebruik van loonsubsidies via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

2

Gerelateerde artikelen