Staatssecretaris Van Rij van Financiën denkt dat tussen de 25% en 30% van de 282.000 bedrijven die uitstel van betaling hebben gekregen tijdens corona, hun schuld aan de fiscus niet kunnen betalen. "Dat kan gaan om € 6 miljard", zei hij donderdag in een commissiedebat van de Tweede Kamer. Dat is vier keer zoveel als de € 1,5 miljard waarmee eerder rekening werd gehouden. Vrijdag is bekend geworden dat het kabinet de strop opvangt door de staatsschuld te laten oplopen.
De Kamer had gevraagd om mildheid bij de terugvordering van belasting en andere steunregelingen waar nog sprake is van terugbetaling. De Kamerleden vroegen onder meer om een hardheidsclausule nadat werkgeversorganisaties en de Vereniging Nederlandse Gemeenten daar om hadden gevraagd in een brief.
Bedrijven krijgen tot vijf jaar om terug te betalen maar de VVD en de PVV willen naar tien jaar. Van Rij kondigde donderdag aan verschillende scenario's te bekijken, in de hoop dat dat ertoe leidt dat het teruggevorderde bedrag alsnog kan meevallen. Hij zei wel dat "met een periode van tien jaar het niet gezegd is dat al die ondernemingen nog overeind blijven".
Het kabinet heeft er vrijdag voor gekozen de financiële gevolgen van de coronapandemie apart te zetten van de reguliere begroting. Dat betekent dat tegenvallers niet hoeven te leiden tot bijvoorbeeld extra bezuinigingen of lastenverzwaringen maar "in het saldo lopen", zei Van Rij vrijdag na de ministerraad. Dat is Haags jargon voor het bijlenen van geld om financiële gaten te dichten.
In totaal hebben in ruim twee jaar coronacrisis ongeveer 400.000 ondernemers op enig moment gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot belastinguitstel. Van de in totaal 46,6 miljard miljard euro waarvoor uitstel is verleend, is het overgrote deel al terugbetaald. Maar er staat nog altijd ruim 20 miljard euro open.
Bron: ANP/FD