Uit onderzoek van online bank Knab onder 1.000 zzp'ers blijkt dat 44 procent van hen spijt heeft dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. Deze 'pensioenspijt' is vooral sterk onder zelfstandigen die pas na hun dertigste begonnen met pensioen op te bouwen. In totaal geeft 64 procent van de zzp'ers aan dat ze het gevoel hebben dat ze hun pensioen niet goed geregeld hebben. Veel zzp'ers zijn bovendien niet bekend met de fiscale voordelen van een lijfrente. 

Ondanks de verbeterde mogelijkheden voor zzp'ers om hun pensioen goed te regelen, geven veel zelfstandigen aan dat pensioenopbouw vaak niet de prioriteit krijgt die het verdient. Een relatief laag percentage van 36 vindt dat ze hun pensioen goed geregeld hebben.

Vooral zelfstandigen met een lager inkomen voelen dat ze er niet goed voor staan: van de zzp'ers die maandelijks minder dan € 2.000 te besteden hebben, is slechts 25 procent tevreden met hoe ze hun pensioen hebben geregeld. Dit staat in contrast met de hogere inkomensgroepen. Onder zzp'ers die meer dan € 4.000 per maand te besteden hebben, is 52% blij met hoe ze het geregeld hebben.

Veel zzp'ers maken bovendien nog onvoldoende gebruik van fiscale regelingen die hen kunnen helpen om pensioen op te bouwen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 48 procent van de zelfstandigen bekend is met het begrip ‘jaarruimte’ en de belastingvoordelen die pensioenproducten zoals lijfrente kunnen bieden. Met name zzp'ers met een lager inkomen missen regelmatig kennis over de beschikbar fiscale voordelen.

Het volledige onderzoeksverslag is te lezen op de website van Knab.

Bron: Knab

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting

121

Gerelateerde artikelen