Minister Beljaarts van Economische zaken heeft antwoord gegeven op Kamervragen over de onwenselijk hoge rentes tot wel 50 procent die ondernemers moeten betalen bij kasvoorschotten, de zogenoemde flitskredieten. Een totaalverbod op deze pinvoorschotten ziet de bewindsman niet zitten omdat dit type financiering voorziet in een behoefte bij ondernemers. Bovendien is volgens Beljaarts een verbod niet realistisch omdat aanbieders dan vanuit het buitenland hun financiering aanbieden aan Nederlandse ondernemers.

Kasvoorschotten kunnen ondernemers helpen bij tijdelijke liquiditeitsbehoeften, maar brengen over het algemeen hogere kosten met zich mee. Het is cruciaal voor ondernemers om de juiste financieringsopties te vinden en grondig de voor- en nadelen van leningen af te wegen.

De minister verwijst in zijn antwoorden naar de Gedragscode Kort Zakelijk Krediet van Stichting MKB Financiering. Deze code reguleert de financieringsmarkt en daarmee kunnen misstanden worden voorkomen. Beljaarts roept samen met de minister van Financiën partijen op om zich bij de Gedragscode aan te sluiten. De gedragscode vereist dat financiers passend en verantwoord financieren waardoor ondernemers beter zicht krijgen op de betrouwbaarheid van financiers. "Transparantie over de kredietvoorwaarden bij de start en gedurende het aanvraagproces, waaronder ook de kosten, vind ik namelijk zeer belangrijk", aldus de minister.

Tot slot noemt de bewindsman de 'FinancieringsGids', een financieringshub die eind 2024 operationeel moet worden onder de hoede van de Kamer van Koophandel. Dit moet hét centrale punt worden voor de zoektocht naar financiering en een vraagbaak voor ondernemers die geschikte financieringsopties op een rij willen hebben, waaronder een overzicht van de voor- en nadelen van kortlopende kredieten.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

167

Gerelateerde artikelen