Een hypotheekverstrekker kan tot uiterlijk 1 januari 2021 een betaalpauze van rente en aflossing op hypotheek verlenen aan de consument. Dit is aangekondigd in het nieuwsbericht over het derde steunpakket corona met belastingmaatregelen.

Reisaftrek

Werknemers behouden recht op reisaftrek voor ov-kosten voor woon-werkverkeer die zij niet van de werkgever vergoed krijgen, ook al werken zij thuis. Voorwaarde is dat de kosten ongewijzigd zijn gebleven.

Verstrekken schone verklaring omtrent betalingsgedrag

Naast de afbouw van betalingsuitstel heeft staatssecretaris Vijlbrief een aantal andere belastingmaatregelen aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Zolang de ondernemer vanaf 1 januari 2021 uitstel van betaling geniet en zich aan de lopende betalingsverplichtingen en aflossingsverplichtingen houdt, zal de Belastingdienst op verzoek een schone verklaring omtrent betalingsgedrag blijven afgeven gedurende de looptijd van de betalingsregeling.

Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie (ODE)

Tijdelijk is goedgekeurd dat energieleveranciers onder bepaalde voorwaarden geen EB en ODE verschuldigd worden voor leveringen van elektriciteit en aardgas in de maanden april tot en met september. Belangrijkste voorwaarde daarbij is dat de energieleverancier op de factuur voor die maanden de EB en ODE niet in rekening brengt aan zijn afnemer, maar uiterlijk in december. Hiermee is een liquiditeitsvoordeel gecreëerd voor afnemers van elektriciteit en aardgas, dat met het reguliere tijdelijke uitstelbeleid voor de EB en ODE niet bereikt kon worden. Alleen de belastingplichtigen voor de EB en ODE komen namelijk in aanmerking voor het uitstel van betaling. Meestal is dat de energieleverancier. Omdat het uitstelbeleid per 1 oktober wordt afgebouwd, wordt de goedkeuring voor de EB en ODE niet verlengd.

Caribisch Nederland

Voor Caribisch Nederland wordt het uitstel van het betalen van belasting afgebouwd conform de voorgenomen afbouw van de tijdelijke uitstelregeling in Europees Nederland. Dat betekent dat het tijdelijk uitstel van betalen van belasting wordt verlengd tot en met 31 december 2020, dat vanaf 1 januari 2021 aan nieuw opgekomen betalingsverplichtingen moet worden voldaan en dat vanaf 1 januari 2021 de openstaande uitgestelde belastingschuld via een betalingsregeling in maximaal 24 maanden volledig moet worden betaald.

 

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Milieuheffingen

Dossiers: Corona

2

Gerelateerde artikelen