Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde herstelwet af die onrechtmatigheden in de vermogensrendementsbelasting moest repareren.

De hersteloperatie kost veel menskracht en legt een groot beslag op de ICT-capaciteit van de Belastingdienst. Hierdoor is er pas vanaf 2029 weer "enige ruimte" voor nieuwe, ingrijpende plannen, blijkt uit advies van de ambtenaren van het ministerie van Financiën. Dit raakt niet alle aspecten van de Belastingdienst, maar wel de belangrijke inkomensheffingen.

De Belastingdienst wil de verouderde software Cool:Gen vervangen, die voor belastingaanslagen wordt gebruikt. Gebruik van dat programma zou eind 2026 zijn afgebouwd, maar dat wordt vanwege de Hoge Raad-uitspraken eind 2027. Eerder werd al bekend dat de Belastingdienst de nieuwe vermogensrendementsheffing niet in 2027 zou kunnen invoeren als gevolg van de uitspraken. Wanneer dit wel lukt, is onder meer afhankelijk van de uitwerking van de alternatieven voor dit stelsel.

Dinsdag verstuurt de fiscus de eerste brieven aan vermogenden die onterecht te veel belasting hebben betaald over het rendement op hun vermogen. Deze enorme hersteloperatie vraagt niet alleen veel tijd en menskracht van de Belastingdienst, maar kost de schatkist ook nog eens miljarden.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, ICT

Dossiers: Box 3

18

Gerelateerde artikelen