Het lijkt verstandig om de aangifteprocessen op een belastingadvieskantoor zo in te richten dat de aangifte inkomstenbelasting pas worden ingediend als de voorlopige aanslag is ontvangen. Dat voorkomt dat ondernemers en andere belastingplichtigen maandenlang moeten wachten om een aanslag te corrigeren. Dat meldt netwerkorganisatie van middelgrote en kleine accountantskantoren SRA. "Het aanvragen of wijzigen van een voorlopige aanslag is, gezien de hoge belastingrente, nog belangrijker geworden dan voorheen."

Uit de praktijk hoort SRA geluiden dat het voorkomt dat de Belastingdienst geen voorlopige aanslag meer oplegt naar aanleiding van een verzoek met als argument dat de aangifte al is ingediend, ook als eerst de voorlopige aanslag is aangevraagd en pas daarna de aangifte is ingediend. Gewacht moet dan worden tot het moment dat de Belastingdienst de (voorlopige) aanslag oplegt naar aanleiding van de ingediende aangifte.

De Belastingdienst meldt op de website dat het niet mogelijk is om een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen als de aangifte al is ingediend. Deze regel is over het algemeen wel bekend, maar lijkt in de praktijk dus stringent te kunnen uitwerken. Daarom dus het advies om te wachten op de definitieve ontvangst van de voorlopige aanslag alvorens de aangifte in te dienen.

Daarnaast meldt de fiscus dat het aanvragen of wijzigen van een voorlopige aanslag uiterlijk kan tot het moment waarop de aangifte moet zijn ingediend. Voor aanslagen IB 2023 was dat dus tot uiterlijk 1 mei 2024. Is er echter uitstel voor het indienen van de aangifte gekregen, dan kan aanvragen of wijzigen van de voorlopige aanslag uiterlijk tot de uitgestelde datum waarop de aangifte moet zijn ingediend.

Eind juni 2024 werd overigens bekend dat de verwerking van ongeveer 3.500 verzoeken voor een voorlopige aanslag 2023 vertraging had opgelopen. Deze voorlopige aanslagen worden uiterlijk eind deze maand alsnog opgelegd. De Belastingdienst onderzoekt nog in welke gevallen deze vertraagde oplegging tot belastingrente leidt en wat ze daar dan aan gaan doen.

Bron: SRA

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

27

Gerelateerde artikelen