De Belastingdienst legt uit hoe ondernemers de steunregelingen in verband met de coronacrisis moeten verwerken in de aangifte inkomstenbelasting 2020. Sommige tegemoetkomingen moet de ondernemer namelijk zelf in de aangifte vermelden, andere zijn vooraf ingevuld.

De verschillende coronamaatregelen moeten op de volgende wijze worden verwerkt in de aangifte:

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)

De uitbetaalde TOZO-uitkering ziet de Belastingdienst als inkomen. Dit bedrag staat vermeld in de vooraf ingevulde aangifte. Als dat niet zo is kan deze uitkering op basis van de jaaropgaaf van de gemeente apart worden opgegeven in de aangifte. Dit gebeurt onder het kopje 'Pensioenen en andere uitkeringen' en vervolgens door te kiezen voor 'Bijstandsuitkering (Participatiewet)'.

Over de uitgekeerde TOZO-uitkering betaalt de ondernemer inkomstenbelasting. De ingehouden loonheffing die op de jaaropgaaf staat, moet worden vermeld in de aangifte en komt in mindering op de inkomstenbelasting.

TVL & TOGS

Ondernemers die een tegemoetkoming kregen voor de vaste lasten (TVL) of een eenmalige uitkering van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) betalen hierover geen belasting, maar deze tegemoetkomingen moeten wel worden opgegeven als onbelaste winstbestanddelen bij de rubrieken 'Vrijgestelde winstbestanddelen' en 'Buitengewone baten en lasten'.

Meer informatie staat in de online aangifte zelf en in het Dossier Coronavirus.

Versoepeling urencriterium

Door de coronacrisis kan een ondernemer in 2020 misschien niet aan het urencriterium voldoen. Om te voorkomen dat hij dan geen gebruik kan maken van bepaalde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, gold van 1 maart tot 1 oktober 2020 een versoepeling van het urencriterium.

Gedurende die periode mag de ondernemer ervan uitgaan dat hij ten minste 24 uur per week aan zijn onderneming besteedde. Ook als dat in werkelijkheid niet zo was. Daardoor kan hij eenvoudiger voldoen aan het urencriterium. Lees voor uitgebreidere informatie het Dossier Coronavirus.

Betaalpauze hypotheek

Betaalde een huiseigenaar vanwege de coronacrisis tijdelijk zijn hypotheek niet en maakte hij in 2020 met zijn geldverstrekker een afspraak voor een betaalpauze, dan betaalde hij een periode geen of minder rente en aflossing. Dit kan gevolgen hebben voor zijn belastingaangifte. Lees hierover verder in het Dossier Coronavirus.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

16

Gerelateerde artikelen