Medewerkers van de Belastingdienst die zich bezighouden met het opsporen van belastingontwijking stuiten op veel verzet. De belastingplichtigen en hun adviseurs maken volop gebruik van tijdrovende juridische procedures. Soms is er zelfs sprake van bedreiging.
Dat bleek woensdag op de eerste dag van de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking. Die wordt de komende anderhalve week gehouden door een parlementaire ondervragingscommissie onder voorzitterschap van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Getuigen zijn verplicht te verschijnen en worden onder ede gehoord.
 
De commissie werd ingesteld naar aanleiding van de publicatie van de Panama Papers vorig jaar. Uit deze serie gelekte documenten bleek dat bedrijven en particulieren op grote schaal belastingbetaling proberen te ontlopen via allerlei ingewikkelde constructies. De parlementaire commissie keek op de eerste dag van haar verhoren naar Nederlanders die belastingbetaling ontwijken door geld naar belastingparadijzen te sluizen. Volgens Jan van Koningsveld, met wie de commissie woensdag sprak, loopt de belastingdienst jaarlijks hierdoor zo'n 10 miljard mis. De voormalige medewerker van de fiscale opsporingsdienst FIOD promoveerde twee jaar terug op dit onderwerp.
 
Voor de medewerkers van de Belastingdienst kwamen de Panama Papers niet als een schok, bleek uit de verhoren. Wel stelden zij vast dat belastingadviseurs meer op hun hoede zijn na de onthullingen. Door de enorme publieke aandacht werden zij terughoudender bij het aanbevelen van dubieuze constructies.
 
Komende dagen spreekt de Kamercommissie met andere deskundigen. Het gaat dan ook over buitenlanders die gebruik proberen te profiteren van het belastingklimaat in Nederland. Zo komt onder anderen de zaakwaarnemer van Rolling Stones en U2, popgroepen die gebruikmaken van fiscaal gunstige Nederlandse regels, langs. Multinationals worden als gevolg van de wens van een Kamermeerderheid niet verhoord.
 
Het verslag van de mini-enquête wordt straks naar de Tweede Kamer gestuurd. Die moet conclusies trekken, de ondervragingscommissie geeft geen inkleuring. Overigens vonden VVD en PVV zijn niet in de commissie vertegenwoordigd; zij vonden het parlementair onderzoek niet nodig.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen