Het depositogarantiestelsel biedt automatische bescherming van een (spaar)rekening tot € 100.000 per persoon wanneer er iets gebeurt met de bank en in sommige gevallen zelfs tot een half miljoen. Vanaf 1 september a.s. wordt de Nederlandse depositogarantie verruimd en is het aantal gevallen uitgebreid waarvoor de garantie tot € 500.000 geldt. Dat meldt de Nederlandsche Bank (DNB). Ook verandert er, op een later tijdstip, wat voor maatschappen en vennootschappen.

De tijdelijk verhoogde bescherming tot € 500.000, bovenop de standaardbescherming van € 100.000, bestond al voor het geval iemands saldo tijdelijk extra hoog is door de aan- en verkoop van een eigen woning. Het extra hoge saldo kan echter ook ontstaan door andere gebeurtenissen, zoals pensioen, ontslag of huwelijk. Of door de uitkering van een verzekering en vergoedingen voor schades. Daarom geldt vanaf 1 september de tijdelijk verhoogde bescherming ook voor deze situaties.

Daarnaast wordt de termijn van de bescherming verlengd van drie naar zes maanden na de storting van het geld. De tijdelijk verhoogde bescherming geldt alleen voor natuurlijke personen, niet voor rechtspersonen. Verder staat nu duidelijker in de regelgeving dat rekeninghouders die een beroep op het Nederlandse depositogarantiestelsel willen doen vijf jaar de tijd hebben om hun geld op te vragen.

Niet-natuurlijke personen

Tot slot staat nu duidelijker vermeld dat niet-natuurlijke personen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een maatschap of vennootschap (vof of cv), als een enkele depositohouder worden beschouwd. Dat wil zeggen dat de niet-natuurlijke persoon als geheel onder de bescherming van de Nederlandse depositogarantie valt, tot € 100.000 euro per bank. Deze bescherming bestaat naast de bescherming van de natuurlijke personen die onderdeel zijn van de maatschap of vennootschap. Deze wijziging treedt later dan 1 september a.s. in werking. Hiervoor verschijnt nog een apart besluit.

Zie het Staatsblad voor het Wijzigingsbesluit depositogarantie 2024.

Bron: DNB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Financiële administratie

14

Gerelateerde artikelen