Werkgevers die zzp'ers inzetten voor werk dat zij niet echt zelfstandig uitvoeren, krijgen volgend jaar nog geen boete opgelegd. Voorwaarde is wel dat zij kunnen aantonen dat zij "stappen zetten" tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) in een persbericht van het ministerie van Financiën. Daarnaast stopt de Belastingdienst met onmiddellijke ingang met het beoordelen van modelovereenkomsten.

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Het is de bedoeling dat werkenden daardoor meer zekerheid krijgen en schijnconstructies worden uitgebannen. De wet die bedoeld is om een einde te maken aan deze misstand op de arbeidsmarkt werd al in 2016 van kracht, maar tot dusver werd alleen opgetreden in gevallen van evident misbruik.

"Zelfstandige ondernemers leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan onze economie", benadrukt Idsinga. "En dat blijft zo. Maar de inzet van schijnzelfstandigen leidt wel tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Het kabinet wil deze balans op de arbeidsmarkt herstellen."

Idsinga erkent evenwel ook dat het vooruitzicht van volledige handhaving tot veel onrust leidt bij zelfstandigen en opdrachtgevers. Hij ziet ook dat veel bedrijven druk bezig zijn met voorbereidingen, en dat deze aanpassingen "veel van hen vragen". Daarom komt er een overgangsperiode van een jaar waarin opdrachtgevers geen boete krijgen als zij kunnen aantonen te goeder trouw te zijn.

Modelovereenkomsten

Het kabinet maakt ook bekend dat er geen modelovereenkomsten meer door de Belastingdienst worden goedgekeurd. Het gebruik van dergelijke modelovereenkomsten is niet langer houdbaar, omdat modelovereenkomsten geen zekerheid vooraf kunnen geven over het werken buiten dienstverband. Dit hangt namelijk af van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er in een contract staat. De lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Premieheffing

711

Gerelateerde artikelen