In maart komt het kabinet met een uitwerking van de langetermijnaanpak van de (belasting)schulden die ondernemers hebben opgebouwd tijdens de coronacrisis. Daarbij hoort een langetermijnvisie op steun. Dat meldt het kabinet naar aanleiding van de wekelijkse ministerraad op vrijdag.

Het kabinet wijst in het persbericht op de al bestaande maatregelen op het gebied van schuldsanering. Zo kan de opgebouwde belastingschuld in vijf jaar worden terugbetaald. Voor ondernemers met problematische schulden zijn er mogelijkheden om schuldhulpverlening te krijgen via de gemeente.

Daarnaast ondersteunt het kabinet in de kern gezonde bedrijven met een hoge schuld door saneringsakkoorden 'kansrijker te maken'. Dit betekent concreet dat de Belastingdienst in de periode van 1 augustus 2022 tot 30 september 2023 genoegen neemt met hetzelfde uitkeringspercentage als andere schuldeisers, in plaats van het dubbele percentage dat normaal wordt gehanteerd.

Tot slot is er voor alle bedrijven sinds 1 januari 2021 de Wet homologatie onderhands akkoord die ondernemers helpt om een akkoord met schuldeisers tot stand te brengen, om vervolgens te stoppen of door te gaan met de onderneming. Om ondernemers in staat stellen door te starten vanuit een WHOA-procedure, is er sinds 1 juni 2021 het TOA-krediet (maximaal € 100.000,- gecombineerd met 12 maanden coaching).

Bron: Ministerraad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

Dossiers: Corona

9

Gerelateerde artikelen