De 'voorraadvergoeding' wordt berekend op basis van het omzetverlies en de omvang van de winkel, en kent een maximum van iets meer dan 20.000 euro. De vergoeding komt bovenop bestaande regelingen voor de loonkosten en andere vaste lasten van ondernemers en is vrijgesteld van vennootschaps- en inkomstenbelasting. Dat zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken over het uitgebreide steunpakket vanwege de verzwaarde lockdown.

Het gaat in totaal om "enkele tientallen miljoenen" dat pas begin volgend jaar op de rekeningen van winkeliers staat. Om het precieze bedrag goed te bepalen hebben de uitvoeringsorganisaties van de overheid wat meer tijd nodig. "Het gaat niet van vandaag op morgen", zegt Wiebes. "Maar als je dit allemaal handwerk maakt, dan staat het voor de zomer nog niet op de rekeningen. Dat moet geautomatiseerd, dus het wordt wel na de jaarwisseling."

Premier Mark Rutte kondigde de vergoeding eerder deze week aan in een debat over de harde lockdown. In de weken rond kerst, waarin veel winkeliers een groot deel van hun jaarlijkse omzet draaien, moeten de winkels juist dicht. "Na de feestdagen hebben die voorraden lang niet altijd dezelfde waarde. Dat is verdrietig.", zegt Wiebes. "Daar willen we een vergoeding voor geven, zoals we destijds ook voor de horeca hebben gedaan."

Winkeliers met een kerstvoorraad krijgen de zogenoemde Opslag Voorraad Gesloten Detailhandel, de VGD. Deze opslag loopt parallel aan het omzetverlies van de winkelier en is minimaal 2,8% van het omzetverlies (bij een omzetverlies van 30%). Er is een lijst van SBI-codes van winkels die in aanmerking komen voor de VGD.

Lage btw-tarief

Ook voor sportscholen komt het kabinet met een kleine tegemoetkoming. Online sportlessen die zij aanbieden, vallen zolang zij gedwongen dicht zijn onder het lage btw-tarief.

Reiskosten

Tot 1 februari 2021 kunnen de bestaande vaste reiskostenvergoedingen door de werkgever nog onbelast worden vergoed, ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt. Voorwaarde is dat het vaste vergoedingen betreft die al voor 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend. In januari komt het kabinet terug op hoe het na 1 februari om wil gaan met de onbelaste vaste reiskostenvergoedingen.

Alle specifieke aanpassingen in het economisch steun- en herstelpakket staan in een brief van het kabinet aan de Tweede KamerLees alle fiscale coronaregelingen in het Dossier Coronavirus.

Bron: Ministerie van Economische zaken

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Omzetbelasting, Vennootschapsbelasting

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

2

Gerelateerde artikelen