Tot 20 oktober 2024 kunnen belangstellenden reageren op de internetconsultatie wijziging van de Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden in verband met een experiment met betalingsachterstanden bij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. Deze conceptregeling is afkomstig van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Belastingdienst, Dienst Toeslagen en de deelnemende gemeenten Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Leiden, Nijmegen, Opsterland en Tilburg gaan experimenteren met signalen van betalingsachterstanden van belastingen en terugvorderingen van toeslagen waarvoor een aanmaning is verzonden. Het gaat om signalen van achterstanden van diverse belastingmiddelen (inkomstenbelasting, omzetbelasting, motorrijtuigenbelasting, loonheffing en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet) waarvoor een aanmaning is verzonden. En alle inkomensafhankelijke toeslagen als bedoeld in de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen, waarvoor een aanmaning is verstuurd (huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget).

Door gegevensdeling mogelijk te maken, zijn gemeenten sneller in staat huishoudens met dreigende problematische schulden te signaleren en te voorkomen dat mensen flink in de problemen komen. Het gaat in dit experiment om betaalproblemen bij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. Om dit mogelijk te maken moet de Tijdelijke regeling betalingsachterstanden aangepast worden. Het is de bedoeling dat de wijziging op 1 januari 2025 in werking treedt. De regeling valt onder de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid algemeen, Belastingrecht algemeen

13

Gerelateerde artikelen