Toegankelijke en begrijpelijke inkomensregelingen zodat mensen beter weten waar ze recht op hebben en regelingen ook aanvragen. Een zeker en voorspelbaar inkomen bij ziekte en werkloosheid zodat de stap naar werk ook gemakkelijk kan worden gezet. Dat staat in de Vereenvoudigingsagenda sociale zekerheid en de Stand van de uitvoering die op 4 juni 2024 zijn aangeboden aan de Tweede Kamer.

De complexiteit van de sociale zekerheid kan bij mensen leiden tot onzekerheid over rechten, plichten, het inkomen en de ondersteuning. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt in veel wetten aan vereenvoudiging: zoals in de WW, Participatiewet, WIA, de kindregelingen en de AOW. Zo is een verkenning naar samenvoeging van de kinderbijslag en het kindgebonden budget uitgevoerd en worden komend jaar opties voor vereenvoudiging van de Toeslagenwet en het partnerbegrip in de AOW uitgewerkt.

Knelpuntenbrieven

De publieke dienstverleners UWV en SVB en de Landelijke Cliëntenraad (LCR) signaleren in de praktijk waar mensen tegenaan lopen en delen dit met de Kamer in hun jaarlijkse knelpuntenbrieven. Op 4 juni 2024 hebben UWV, de SVB en de LCR hun jaarlijkse knelpuntenbrieven aan de Kamer overhandigd. In de Stand van de uitvoering sociale zekerheid informeren de ministers Van Gennip en Schouten de Kamer over de voortgang op het aanpakken van knelpunten.

Het UWV doet in de knelpuntenbrief concrete voorstellen op het gebied van bestaanszekerheid, arbeidsongeschiktheid en gegevensdeling, met directe impact voor de burger. Het gaat onder meer om de volgende voorstellen: overbodig maken Toeslagenwet, ophogen Wajonguitkering naar sociaal minimum, vereenvoudigen verlofstel door het samenvoegen van verlofregelingen voor de zorg voor kinderen, betere hulpverlening door uitwisselen van meer informatie bij overdracht van burgers met problematische schulden, een rechtvaardig stelsel voor alle werkenden, dat uitvoerbaar is en waarbij werk en werkhervatting centraal staat.

De SVB vraagt in de knelpuntenbrief aandacht voor de toenemende druk op de internationale dienstverlening en de nadelige gevolgen daarvan voor burgers. De internationale dienstverlening is te complex en arbeidsintensief, waardoor de continuïteit van de dienstverlening aan burgers in het geding komt. Fundamentele vereenvoudiging in beleid en regelgeving is nodig om de internationale uitvoering van de sociale zekerheid in de toekomst te garanderen. Alleen op die manier blijft de SVB bijdragen aan de bestaanszekerheid van burgers.

In de Stand van de uitvoering sociale zekerheid staat dat een aantal knelpunten inmiddels samen met UWV en de SVB is opgelost. Zo treedt het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging dubbele kinderbijslag intensieve zorg’ op 1 juli 2024 in werking. Dit zorgt ervoor dat ouders van kinderen die per 1 juli 2024 een indicatie langdurige zorg krijgen, de dubbele kinderbijslag automatisch ontvangen. Verder is op 1 januari 2024 de wet ‘Afschaffen schuldig nalatig’ in werking getreden, waardoor mensen die in het verleden te weinig premie hebben betaald, niet meer worden gekort op hun AOW-uitkering.

Daarnaast is het knelpunt rondom de ingangsdatum van de startersbepaling zelfstandigen WW opgelost. Hierdoor kunnen mensen die vanuit de WW als zelfstandige gaan starten elke eerste dag van de kalendermaand beginnen met hun startperiode. Daarmee wordt voorkomen dat mensen onbedoeld financieel worden benadeeld. Tenslotte kan UWV nu gegevens van cliënten delen met gemeenten voor betere hulp bij schulden.

Bron: Rijksoverheid

Rubriek: Sociale zekerheid algemeen

Informatiesoort: Nieuws

206

Gerelateerde artikelen