Dinsdag 13 februari stemt de Eerste Kamer voor of tegen de afbouw van de salderingsregeling. Demissionair minister Rob Jetten wil van de regeling af, maar GroenLinks-PvdA is daar tegen. "Eerst moeten de daken van armere huishoudens nog worden gevuld." Volgens het AD lijkt er een meerderheid in de Eerste Kamer te zijn tegen de afbouw.

Correctie 6-2-2024: In de oorspronkelijke versie van dit bericht stond dat de Eerste Kamer op 6 februari zou stemmen. Dat is niet juist. De stemmingen over het wetsvoorstel en de ingediende moties vinden plaats op 13 februari 2024.

Vanaf 2025 zou volgens het kabinetsplan de subsidieregeling stapsgewijs in zes jaar afgebouwd worden. Als het wetsvoorstel niet wordt aangenomen, betekent dit dat kleinverbruikers voor hun volledige eigen gebruik kunnen blijven salderen en daar geen energiebelasting en btw over betalen. De derving hiervan loopt op richting 2031 en komt in totaal neer op ruim €2,8 miljard.

De Tweede Kamer stemde vorig jaar nog in met de afbouw maar er lijkt in de Eerste Kamer geen meerderheid meer voor. Links en rechts vinden elkaar op het onderwerp. Uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa blijkt daarnaast dat in Nederland nog honderdduizenden adressen zijn waar zonnepanelen liggen in combinatie met een oude elektriciteitsmeter, die niet geschikt is om salderen af te bouwen.

Bovendien willen ook woningcorporaties, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten uitstel. Ze zijn bang dat de terugverdientijd voor zonnepanelen te lang wordt en mensen ze niet meer willen.

Bron: AD/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Milieuheffingen

2652

Gerelateerde artikelen