De VVD blijft erbij dat het Nationaal Groeifonds kan worden aangesproken om de brandstofaccijnzen volgend jaar niet te laten stijgen. Dat deze steunmaatregel voor autorijders volgens critici ten koste gaat van investeringen in toekomstige economische groei, neemt Kamerlid Eelco Heinen voor lief. "Er ligt geld op de plank, er zitten mensen klem en die gaan we nu helpen."
Heinen krijgt in het jaarlijkse begrotingsdebat tussen de financieel specialisten veel kritiek op het voorstel. Volt-fractieleider Laurens Dassen spreekt van "een graai", D66'er Steven van Weyenberg verwijt de VVD dat die plannen heeft om het groeifonds "leeg te roven". Maar volgens Heinen blijft er genoeg over in het miljardenfonds om toekomstige projecten op weg te helpen.
Van Weyenberg schermt daarnaast met een rapport van ING dat stelt dat vooral hoge inkomens profiteren. Heinen bestrijdt dat en zegt dat juist mensen met "hele gewone" banen erg geholpen zijn met de vorig jaar ingestelde accijnsverlaging, die een Kamermeerderheid met een jaar wil verlengen. Een onderbouwing daarvan geeft hij niet.
De D66'er vindt de greep uit het groeifonds bovendien "in schril contrast" staan met de oproep van Heinen om "economische groei weer meer te gaan waarderen". Hij had dan liever gezien dat de VVD'er met een bezuinigingsvoorstel was gekomen als dekking "Daar heeft u altijd de mond van vol."
Ook GroenLinks-PvdA is erg kritisch over de accijnsmaatregel, en de manier waarop de VVD die wil betalen. Kamerlid Tom van der Lee wijst erop dat hij, samen met onder meer D66, een voorstel heeft gedaan om het minimumloon en een aantal inkomensregelingen te verhogen. "Dat betekent dat iedereen in Nederland erop vooruitgaat en zelf kan beslissen waar die dat aan besteedt."
Heinen zelf is overigens juist kritisch op de manier waarop linkse plannen worden bekostigd. Een verhoging van de bankenbelasting moet een deel van het geld opleveren waarmee het minimumloon kan worden verhoogd. Volgens Heinen "destabiliseren" linkse partijen de financiële sector hiermee. Hij wijst daarbij op "instortende beurskoersen". ABN AMRO en ING leverden vorige week in op de beurs nadat de linkse voorstellen waren aangenomen. Van een vrije val was geen sprake.
Heinen wijst er verder op dat het kabinet zich ook niet altijd aan de begrotingsregels houdt in de Miljoenennota. Deze regels worden "enigszins selectief" toegepast, concludeert de liberaal.
Bron: ANP