De Belastingdienst heeft de uitgangspunten en normen 2015 voor de waardering van verpachte gronden (grasland en bouwland) in box 3 gepubliceerd.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting
De Belastingdienst heeft de uitgangspunten en normen 2015 voor de waardering van verpachte gronden (grasland en bouwland) in box 3 gepubliceerd.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting
Beperkte handhaving IB-aanslagen en geen vergrijpboeten voor hennepkweker
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat de hennepkwekerij vóór 1 januari 2013 al operationeel was en dat X daaruit inkomsten uit een niet aangegeven bron heeft genoten.
NOB: Nederland kiest voor uitzonderingspositie met vermogensaanwasbelasting
Bij een keuze voor een jaarlijkse heffing over de vermogensaanwas – in plaats van een heffing over de behaalde vermogenswinst op het moment van realisatie bij verkoop – kiest Nederland voor een uitzonderingspositie. Dit is de conclusie van een internationaal vergelijkend onderzoek naar inkomstenbelastingheffing op vermogen op basis van werkelijk rendement (box 3) in twaalf landen, dat door de NOB is gepubliceerd.
Bij emigratie dga naar België mag Nederland ook heffen over fictieve ab-winst Belgische NV
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat in de conserverende aanslag terecht rekening is gehouden met de fictieve vervreemding van de aandelen in het Belgische Z NV. De rechtbank verwerpt daarbij de stelling dat het arrest uit 2009 niet meer van toepassing is.
Door ontbreken vraag over de lucratiefbelangregeling is inkomstenderving moeilijk te schatten
Omdat de IB-aangifte geen afzonderlijke vraag over de lucratiefbelangregeling kent, is geen nauwkeurige schatting te maken van de gederfde inkomsten door deze regeling. Dit schrijft staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën in antwoord op vragen van de leden Idsinga (Nieuw Sociaal Contract) en Stultiens (GroenLinks-PvdA) over het onderzoek naar de lucratiefbelangregeling.
Gillis moet fiscus miljoenenboete betalen, straf wel verlaagd
Peter Gillis en zijn vakantieparkbedrijf moeten de Belastingdienst miljoenen euro's aan boetes betalen, maar de rechter heeft die geldstraf wel fors verlaagd na verzet van de realityster en ondernemer. Naast een forse navordering die in de miljoenen loopt, eiste de Belastingdienst ook ruim € 5,6 miljoen aan boetes van Gillis. De rechtbank in Breda verminderde de geldstraffen tot een totaalbedrag van iets meer dan € 2,5 miljoen.
Terecht vergrijpboeten wegens verzwegen inkomsten uit hennepteelt opgelegd (art. 81 Wet RO)
Hof Amsterdam oordeelt dat het op geen enkele wijze vermelden van de inkomsten uit hennepteelt zozeer is gericht op het verzwijgen van die inkomsten dat het niet anders kan dan dat X zich ervan bewust was dat te weinig belasting zou worden geheven. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Aantal zzp'ers blijft opnieuw vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in april opnieuw vrijwel gelijk gebleven. Dat was voorgaande maanden ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel. Hiermee stabiliseert het aantal zelfstandigen, omdat veel bedrijven sinds begin dit jaar anders omgaan met de inzet van zzp'ers vanwege de handhaving van de Belastingdienst op de wet tegen schijnzelfstandigheid.
Hof wijst herzieningsverzoek over FSV-klacht af
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat uit de uitspraak van 11 april 2023 volgt dat het aannemelijk is dat de controle van de aangifte heeft plaatsgevonden ongeacht de nationaliteit of herkomst van X en ongeacht de opname van X in de FSV.
Winstgevende paardenactiviteiten van dierenarts zijn onderneming
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat het houden en de verkoop van paarden een bron van inkomen is.