Bij veel huiseigenaren zijn al de WOZ-beschikkingen binnengekomen. Gemiddeld valt de taxatie van de woning door de gemeente 5,4 procent hoger uit dan vorig jaar, meldt de toezichthoudende Waarderingskamer. Bezwaar maken kan ondanks het afknijpen van hun inkomstenstroom nog steeds via WOZ-bureaus. Dat schrijft De Telegraaf.

Voor de WOZ is de peildatum altijd een jaar eerder, dus nu 1 januari 2024. Wat opvalt is dat de gemeentelijke taxateurs tot een driemaal hogere waardestijging kwamen dan de markt. De huizenprijzen stegen tussen januari 2023 en 2024 namelijk slechts 1,8 procent, constateert Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep op basis van cijfers van het Kadaster.

"Tussen 2018 en 2022 steeg de WOZ vrijwel evenveel als de prijs van bestaande koopwoningen. Maar de laatste twee jaar stijgt de WOZ-waarde veel harder dan de huizenprijzen", stelt hij vast. Zo stegen de WOZ-waardes vorig jaar met gemiddeld 2.8 procent volgens de Waarderingskamer, terwijl de prijzen van bestaande koopwoningen slechts opliepen met 0,7 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens Noorlag is het mogelijk een uitgestelde reactie op de geringere stijging van de WOZ-waarde 2023, toen de huizenprijzen extreem stegen.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Waardering onroerende zaken

15

Gerelateerde artikelen