Dga's met een bv-structuur die coronasteun via NOW en/of verlenging van het bijzonder uitstel van betaling van belasting hebben gekregen, moeten voorzichtig zijn met een eventuele bonus. Recent is steeds duidelijker geworden dat een onbelaste vergoeding vanuit de werkkostenregeling (WKR) ervoor kan zorgen dat de dga handelt in strijd met het bonusverbod van de overheid, met alle risico’s van dien, zo waarschuwt advieskantoor Alfa.

In de praktijk kiezen dga's met regelmaat voor een extra onbelaste vergoeding of wkr-bonus aan het einde van het jaar. Over deze vergoeding wordt géén loon- en inkomstenbelasting betaald, maar is wél aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Echter, in 2020 speelt een bonusverbod een grote rol bij bv-structuren die bepaalde coronasteun hebben genoten. Dat is het geval bij NOW 1.0 tot en met NOW 3.0 én bij de verlenging van bijzonder uitstel van betaling belastingen vanwege corona.

Recent is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigd dat (verkapte) bonussen uit welk potje dan ook (zoals de WKR) strijdig zijn met het bonusverbod. Voor 'gewone werknemers' speelt dit echter niet, daarvoor mag de WKR wel benut worden. Alfa adviseert dga's daarom om terughoudend te zijn met onbelaste vergoedingen/WKR-bonussen in 2020. Het risico van overschrijding van het bonusverbod is intrekking van de NOW-steun en/of intrekking van het bijzonder uitstel van betaling belastingen.

Wel tekent het advieskantoor aan dat in de toelichting bij de NOW-regelingen staat dat een dga alleen zijn basisvergoeding of gebruikelijk loon kan krijgen in 2020. Krijgt een dga echter al jaren een (relatief) beperkte maandelijkse onkostenvergoeding (vanuit de WKR), dan kan gesteld worden dat dit tot de basisvergoeding behoort, waardoor er geen strijdigheid ontstaat met het bonusverbod. Het is op dit moment echter zelfs niet zeker dat deze situatie geheel risicoloos is, zo schrijft het advieskantoor op zijn website.

Lees ook het thema De werkkostenregeling: gerichte vrijstellingen en eindheffingen en het Dossier Coronavirus voor alle fiscale noodmaatregelen.

Bron: Alfa

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

Dossiers: Corona

1322

Gerelateerde artikelen