Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken. Uit een analyse van ABN Amro blijkt dat verhuurders hun woningen door die maatregelen sneller verkopen.
Het afgelopen kwartaal kwam er ongeveer 33 procent minder huurwoningen beschikbaar dan een jaar eerder. Huizen uit dit segment gaan steeds vaker naar de koopmarkt, wat volgens Pararius-directeur Jasper de Groot sinds begin vorig jaar zeker 8000 keer is voorgekomen.
"En deze cijfers zijn enkel gebaseerd op de koopwoningen die op Pararius worden aangeboden; in werkelijkheid ligt dit getal hoogstwaarschijnlijk drie keer zo hoog", zegt hij in het kwartaalbericht van het platform.
Voormalig woonminister Hugo de Jonge voerde met steun van de Eerste en Tweede Kamer vorige maand een wet in om huren in het middensegment betaalbaarder te maken, met lagere rendementen voor verhuurders als gevolg. Zij verkochten eerder al hun eigendommen door ongunstigere belastingregels. De nieuwe woonminister Mona Keijzer, zelf geen voorstander van de wet van haar voorganger, heeft gezegd te willen afwachten of het effect van de krappere huurmarkt tijdelijk is voordat ze veranderingen wil doorvoeren.
"Hoewel de overheidsmaatregelen bedoeld zijn om de woningmarkt te stabiliseren, zien we het tegenovergestelde effect in de vrije sector. Hierdoor neemt de keuzevrijheid voor huurders aanzienlijk af. Bovendien; als deze huurders overwegen om naar de koopmarkt te gaan, worden ze geconfronteerd met hoge instapprijzen", zegt De Groot over de eveneens krappe koopmarkt, waar de prijzen ook op recordniveau liggen.
In Rotterdam en Den Haag stegen de huren van de vijf grote steden het snelst, met zo'n 8 procent. Amsterdam blijft met 27,57 euro per vierkante meter verreweg de duurste plek om te huren, maar kende net als Utrecht maar een beperkte stijging. In Eindhoven gingen de huurprijzen omlaag, net als in onder meer het kleinere Diemen, Hoorn en Almere.
De Limburgse steden Heerlen, Geleen en Sittard zijn nog steeds de goedkoopste gemeenten om iets te huren. Zandvoort kende met 14 procent een opvallend sterke stijging en hoort net als Laren, Amstelveen en Leiden tot de duurste plaatsen voor een huurwoning.
Eigenwoningmarkt
Uit een nieuwe analyse van ABN Amro blijkt dat verrassend veel huiseigenaren er dit jaar voor kiezen hun woning te verkopen. Dit jaar zijn er 10 procent meer transacties op de koopmarkt dan vorig jaar, waar eerst werd uitgegaan van een minieme groei. Woningbezitters grijpen hun kans om te verhuizen nu de prijzen hoger zijn en de hypotheekrente is gedaald. En verhuurders verkopen hun woningen door ongunstigere overheidsmaatregelen.
"Hoe positiever het verschil tussen de huidige woningwaarde en het bedrag waarvoor de woning ooit is gekocht, hoe vlotter huizenbezitters naar hun volgende woning doorstromen", zegt ABN Amro over de gestegen verhuiswens. Er werden de eerste vijf maanden van dit jaar, op een totaal van bijna 78.000, 9000 meer bestaande woningen verkocht dan vorig jaar. Het gemiddelde van de jaren 2018 tot en met 2022, het jaar dat de woningmarkt in een dip terechtkwam, ligt nog wel wat hoger.
Het verhogen van de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waardoor kopers ook bij duurdere huizen een lagere rente kunnen krijgen en een vangnet hebben als de huizenprijzen dalen, draagt ook bij aan het hogere aantal transacties. Voor komend jaar rekent ABN Amro weer op een kleinere stijging van 2,5 procent.
De grote vraag op de nog altijd krappe woningmarkt zorgt de komende tijd nog voor snelle prijsstijgingen. Voor dit jaar rekent ABN Amro op een groei van 7,5 procent in plaats van 6 procent, voor volgend jaar op een plus van 5 procent. Eerder dit jaar bereikten de prijzen van koopwoningen al een nieuw record.
Verlichting is volgens ABN Amro mogelijk op komst vanuit de nieuwbouw, waarvoor het aantal verleende vergunningen stijgt. "Als deze trend doorzet, kan het aantal bouwvergunningen dit jaar een kwart hoger uitkomen dan in 2023."
Tegelijkertijd constateert de bank dat bouwgrond nog altijd duur is en er vanuit het nieuwe kabinet plannen ontbreken om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. "Dit kan ten koste gaan van de bouw van nieuwe woningen", zegt Philip Bokeloh, econoom woningmarkt bij ABN Amro.
Bron: Pararius/ABN Amro
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Belastingen van rechtsverkeer, Huurrecht