In toenemende mate worden deurwaarders met mensen geconfronteerd die weigeren om belasting, boetes of huur te betalen omdat ze de Nederlandse overheid niet erkennen. Ze noemen zichzelf autonomen of soevereinen die worden gesteund met tips en adviezen op de website Autonoomtotaal.nl. "Een spin in een vernuftig web uit Almelo", noemt het AD deze site.

Op de website zijn ingewikkelde brieven te downloaden met allerlei afkortingen en Latijnse termen waarmee mensen worden geholpen om het ‘contract’ met de overheid op te zeggen. Zo is er een brief waarmee men 1,5 miljoen euro van de Belastingdienst kan eisen.

Het idee hierachter is dat achter de Belastingdienst een geheim ‘trustfonds’ zou zitten waarin de Staat voor elke pasgeborene 1,5 miljoen euro plaatst. In totaal ontving de Belastingdienst zo’n 8600 brieven van mensen die dat geld opeisen én aankondigen niet meer te betalen. De rechter heeft vorig jaar al bepaald dat een dergelijke 'Trustbelastingdienst' geen bestaand bestuursorgaan is en het daarom niet kan oordelen over de opgeëiste financiële vergoedingen.

Naast een modelbrief voor de Belastingdienst kunnen geïnteresseerden voor 99 euro ook gebruik maken van de invulservice van de Almelose webshop en kunnen ze onder andere een zelfstudie voor beginners starten, zo schrijft de krant. Mensen kunnen de papieren deponeren in Washington en ze ontvangen een ambassadebordje voor aan de gevel. Door een huis als ambassade te verklaren, denken ze onschendbaar te zijn en politie en deurwaarders op afstand te kunnen houden.

NPO Radio 1 meldt dat de AIVD het ziet als een substroming binnen een grotere groep mensen die tegen de overheid is. De veiligheidsdienst weet niet precies om hoeveel mensen het gaat, maar schat in dat het er zo’n 10.000 zijn.

Bron: AD/NPO Radio 1

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Carrousel: Carrousel

505

Gerelateerde artikelen