Ouderen zitten vaak met tonnen overwaarde op hun huis. Maar de animo om die overwaarde te gelde te maken, is klein. Logisch zeggen deskundigen, want verzilveren van de overwaarde is erg duur, schrijft het AD.

De generatie van babyboomers is de meest welvarende generatie ooit. Veel van die welvaart zit echter in stenen, meestal in het eigen huis. Daarnaast hebben ze vaak een goed pensioen en nog een dot spaargeld of belegd vermogen. Kortom, niet de generatie om het meeste medelijden mee te hebben.

Er zijn tal van mogelijkheden voor ouderen om de overwaarde van het huis al tijdens hun leven te kunnen gebruiken, van lastenvrij verzilveren van de overwaarde tot 'opeethypotheken'. En nu de babyboomers met pensioen gaan, zou je verwachten dat ze in groten getale hun overwaarde verzilveren voor een onbezorgde oude dag.

Maar het loopt nog niet bepaald storm ziet Oscar Noorlag, adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep, een onafhankelijke hypotheekadviseur. "Dat heeft vooral met de rentestand te maken", zegt Noorlag. Hoe hoger de rente hoe minder interessant het is om de overwaarde te verzilveren.

Een conclusie die gedeeld wordt door de Vereniging Eigen Huis (VEH), de belangenbehartiger voor huiseigenaren. "Het is erg duur om de overwaarde te verzilveren. Blijven wonen in je eigen huis is relatief duur en je krijgt een relatief lage prijs bij de verkoop van je woning", zegt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte in de krant.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Huwelijksvermogensrecht

41

Gerelateerde artikelen