Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn "verheugd" met de extra coronasteun die het kabinet donderdag heeft aangekondigd. "Dit was echt bittere noodzaak", aldus de werkgevers. Voor de verruiming van het steunpakket wordt 7,6 miljard euro uitgetrokken. Zo wordt de regeling voor vaste lasten flink uitgebreid en gaat de loonkostensubsidie iets omhoog. Bij de brancheverenigingen zijn de reacties gemengd. De zzp-organisaties zijn ronduit negatief.

De ondernemersorganisaties zien veel van hun wensen in het uitgebreide steunpakket terug. "Zo krijgen ook grotere mkb-bedrijven en juist heel kleine beter toegang tot de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. "Nog steeds zal niet iedereen geholpen zijn, maar het is een enorme verbetering." Er zijn volgens de werkgevers nog twee andere belangrijke punten gerealiseerd. Er komt een garantieregeling voor evenementen en steun om het eigen vermogen te versterken.

De persconferentie van Wopke Hoekstra van Financiën, Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en de kersverse minister van Economische Zaken Bas van 't Wout waarin de extra coronasteun werd aangekondigd, begon een half uur later dan gepland. Volgens Koolmees kwam dat omdat er tot het laatste moment werd onderhandeld met de sociale partners.

Stichting ONL voor Ondernemers noemt het pakket een goede en noodzakelijke stap voorwaarts. Tegelijkertijd vraagt voorzitter Hans Biesheuvel zich af of de financiële hulp voor starters wel op tijd komt. "Vanaf mei kunnen starters pas rekenen op deze tegemoetkoming, dat kan wel eens te laat zijn." Ook maakt ONL zich zorgen om grotere bedrijven, zoals groothandels voor de horeca, die zelfs met de ruimere hulp voor vaste lasten en onverkochte voorraden nog niet uit de problemen zouden zijn.

Vanuit de technologische sector klinkt lof voor de steun op de korte termijn, maar ook de kanttekening dat het kabinet meer moet doen voor innovatie op de lange termijn. Branchevereniging FME wil dat de overheid meer geld vrijmaakt voor vernieuwend onderzoek. Nu lockdowns een grote hap nemen uit de inkomsten van bedrijven, hebben die zelf namelijk minder financiële armslag voor investeringen in innovatie.

Kappers zeer teleurgesteld

De kappers zijn zeer teleurgesteld over de verruiming van het coronasteunpakket. "Er is geen geld beschikbaar gemaakt voor directe verlichting voor de zwaar getroffen kappersbranche", laat branchevereniging ANKO weten. De organisatie wil dat er directe hulp komt voor kappers, zoals bijvoorbeeld een voorschot.

"Het is de vraag of noodlijdende kappers nog in bedrijf zijn als deze steun eindelijk aangevraagd kan worden, laat staan als hij wordt uitgekeerd", aldus ANKO. De reserves zijn volgens de brancheverenging bij velen al opgemaakt tijdens de eerste lockdown vorig jaar. Daarnaast vielen volgens de organisatie veel kappers net buiten de boot bij een aantal regelingen en konden ze bijna niet knippen tijdens de belangrijke decembermaand.

Reisbranche 'gematigd positief'

De verruiming van de coronasteun is welkom, maar voor reisorganisatie en reisbureaus zijn ook specifiekere hulpregelingen voor de branche nodig. Veel zelfstandige reisagenten kunnen namelijk geen gebruik maken van de tegemoetkoming in de vaste lasten voor getroffen ondernemers, stelt branchevereniging ANVR.

Voorzitter Frank Oostdam hoopt dat de compensatieregeling voor vaste lasten, de TVL, nog zodanig wordt aangepast dat de ongeveer 1000 zelfstandige reisagenten in Nederland deze steun ook kunnen krijgen. De ANVR stelt al langer dat reisbemiddelaars door hun afwijkende btw-opgave voor veel minder hulp in aanmerking komen dan waar andere bedrijven recht op hebben.

De ANVR had ook graag gezien dat reisondernemingen een vergoeding zouden krijgen voor hun ongebruikte 'voorraden'. Analoog aan de tegemoetkoming voor onverkochte voorraden van cafés, restaurants en gesloten winkels zouden ze dan geld moeten krijgen voor alle reizen die zijn geannuleerd, maar wel werk voor is verricht.

Technologische industrie mist investering in innovatie

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME mist in het aanvullende steunpakket concrete investeringsregelingen om de Research & Development (R&D) budgetten in de breedte te verruimen. ”Dit steunpakket biedt een uitkomst voor de korte termijn, voor de lange termijn moeten nu écht meer innovatiegelden vrijkomen bij de overheid. Innovatie is namelijk de enige manier om uit deze crisis te komen en is de zuurstof van de Nederlandse economie”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.

Oog voor problemen boeren en tuinders

Het kabinet heeft oog voor de problemen van boeren en tuinders. Dat zegt voorzitter Sjaak van der Tak van branchevereniging LTO. Zo krijgen boeren straks een hogere vergoeding voor hun vaste lasten en krijgen ze een hogere vergoeding voor omzetverlies. "Al blijft de impact van de coronacrisis op veel boerengezinnen en de sector in zijn geheel erg zwaar", aldus Van der Tak.

De maximale subsidie voor de zogeheten TVL-regeling (tegemoetkoming vaste lasten) wordt losgelaten. De bovengrens voor deze vergoeding wordt voor mkb'ers 330.000 euro per kwartaal, wat ruim het drievoudige is van het eerdere maximumbedrag. Vanwege Europese regels mogen bedrijven in de land- en tuinbouw niet meer dan 100.000 euro steun ontvangen. Dat vindt het kabinet geen wenselijke situatie en daarom werkt het aan een alternatieve regeling.

Een onderneming moet tenminste 30 procent minder maken door de coronacrisis om in aanmerking te komen voor de TVL. "In verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld de kalverhouderij, liggen de omzetverliezen bij veel ondernemers al bijna een jaar net onder die drempel. De situatie wordt daar steeds nijpender", aldus LTO. De brancheorganisatie pleitte er daarom voor om de drempel te verlagen naar 20 procent. "Tot onze teleurstelling is dat niet gebeurd."

'Steunpakket onvoldoende voor winkelketens'

Het uitgebreide steunpakket voor winkels die vanwege de lockdown gesloten zijn is niet voldoende voor grote winkelketens. Daardoor komt 30 tot 40 procent van de winkels in de non-foodsector in de problemen, schat branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Boosdoener is het maximumbedrag dat aan de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) en de voorraadvergoeding gesloten detailhandel (VGD) is gesteld voor bedrijven met meer dan 250 werknemers.

De RND denkt dat die maximumbedragen worden bepaald door wat van de Europese Unie aan steun mag worden gegeven. Kleinere winkelbedrijven krijgen daardoor wel voldoende steun, maar grotere ketens niet. "Als deze lockdown nog langer dan februari gaat duren, zullen winkelketens om gaan vallen, zullen duizenden winkelpanden in winkelgebieden leeg komen te staan en staan dadelijk tienduizenden medewerkers op straat", waarschuwt directeur Eus Peters van RND.

Ook banken geven volgens RND nauwelijks steun meer en verhuurders zijn niet scheutig met huurkortingen. Omdat er ook nog altijd eerder bestelde goederen binnenkomen, loopt de kaspositie van winkelketens snel terug. "Het kabinet moet nu een keuze maken", stelt Peters. "Of ze pompen met maatwerkafspraken echt meer geld in de economie om herstel aan te wakkeren en faillissementen van onschuldige ondernemers, groot en klein, te voorkomen, of straks wordt een hele hoge prijs betaald voor het maximeren van de huidige regelingen."

Daarnaast zouden winkels ook open kunnen om onlinebestellingen af te halen, stelt RND voor. Dat zou veilig moeten kunnen, volgens de branchevereniging.

'Extra steun niet genoeg voor zelfstandigen'

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) vindt dat de extra coronasteun zelfstandigen niet snel genoeg helpt. "We maken ons grote zorgen over zelfstandig ondernemers bij wie het water nu al aan de lippen staat", aldus voorzitter Cristel van de Ven. "Het is belangrijk dat ze op zeer korte termijn een tegemoetkoming krijgen in hun vaste lasten."

In het extra steunpakket is de afschaffing van de partnertoets voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) niet opgenomen, een wens van VZN. Daardoor blijft de Tozo volgens de brancheorganisatie voor veel zelfstandigen buiten bereik.

De regeling voor de tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten (TONK), die per 1 februari 2021 zou starten moet snel worden uitgewerkt, aldus VZN. Dat is een noodmaatregel voor huishoudens die in ernstige financiële problemen dreigen te komen. "Laat ondernemers die op hun tandvlees lopen, niet langer in het ongewisse", zegt Van de Ven.

Maar volgens de vereniging zitten er ook een aantal positieve punten in het aangekondigde pakket maatregelen. Zo wordt de regeling voor vaste lasten flink uitgebreid en komen nu ook starters in aanmerking voor steun. Voor zzp'ers verdwijnt de vermogenstoets voor de Tozo.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen

Dossiers: Corona

1

Gerelateerde artikelen