Werkgevers kunnen tot 1 januari 2021 belastingvrij reiskosten vergoeden, ook al worden deze kosten door het vele thuiswerken niet tot nauwelijks gemaakt. Na 1 januari 2021 vervalt dit voordeel. Een alternatief is er echter niet. Daarom vragen werkgevers om een belastingvrije vergoeding voor thuiswerken.
Na de aangekondigde wijziging van de regelgeving rond de belastingvrije reiskostenvergoeding hebben veel werkgevers aangegeven dat ze de reiskostenvergoeding per 1 januari 2021 gaan schrappen, zie ook ons eerdere bericht op TaxLive. Werkgevers zien graag dat ze in plaats van een onbelaste reiskostenvergoeding een onbelaste vergoeding voor thuiswerken kunnen verstrekken, maar dit is nog niet wettelijk geregeld.
Twee op de vijf werkgevers zegt daarom tegen werkgeversorganisatie AWVN dat de huidige belastingwetgeving hen beperkt in het uitkeren van geld voor thuiswerken. De meeste ondervraagde werkgevers wil de bestaande vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken aanpassen. Ze denken daarbij aan een thuiswerkvergoeding en een lager bedrag voor reiskosten. Werkgevers willen dan alleen de gemaakte reiskosten betalen. De AWVN adviseert werkgevers die reis- en thuiswerkkosten willen vergoeden om een speciaal budget per werknemer te maken.
Een op de vijf werkgevers die meededen aan het AWVN-onderzoek betaalt al een thuiswerkvergoeding aan haar werknemers, met name in de publieke sector en bij grotere bedrijven. Werknemers krijgen vaak een bedrag van € 2 per dag. Dit is het bedrag dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft becijferd voor de kosten van thuiswerken. Ook voorziet een groot deel van de ondervraagde werkgevers haar werknemers in thuiswerken door het verstrekken van bureaus, beeldschermen en laptops.
Bron: ANP