Een werkgroep gaat onderzoeken wat de meest geschikte maatregelen zijn om grondspeculatie aan te pakken. Deze werkgroep komt dit najaar met aanbevelingen. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) als reactie op de Kamervragen die zijn gesteld door Kamerleden Inge van Dijk en Eline Vedder (beiden CDA).

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) meldt dat de werkgroep voorstellen van de beroepsorganisatie onderzoekt of de notaris verplicht moet worden betrokken bij het opstellen van koopovereenkomsten voor de aankoop van speculatieve gronden en of particuliere kopers net als bij de koop van woningen een wettelijke bedenktijd moeten krijgen.

Daarnaast bekijkt de werkgroep of er nog andere maatregelen ter bescherming van de particuliere koper kunnen worden ingevoerd, zoals het verplicht aanwezig zijn van de koper bij het passeren van de akte en of de notaris zijn diensten in gevallen van onverklaarbare prijsstijgingen kan weigeren.

Verder onderzoekt de werkgroep of handel in speculatieve gronden vaker onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten kan worden gebracht door wijziging van de Wet op het financieel toezicht. Ook onderzoekt zij of de Autoriteit Financiële Markten en de Autoriteit Consument en Markt beter gefaciliteerd kunnen worden door onder meer informatie-uitwisseling beter mogelijk te maken.

Bron: KNB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht

155

Gerelateerde artikelen