
Een wettelijke regeling voor meeroudergezinnen komt er voorlopig niet. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) heeft dit besloten omdat hij "scherpe keuzes" moet maken vanwege "krapte op de rijksbegroting" en verdere druk op de uitvoerende organisaties. Dit schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.
Uit onderzoek komt naar voren dat een wettelijke regeling voor meerouderschap en -gezag in het belang is van kinderen die vanaf de geboorte opgroeien met meer dan twee ouders. Maar de invoering brengt volgens Struycken kosten met zich mee. Het gaat dan naar schatting om minimaal 11 tot 50 miljoen euro aan incidentele kosten en minimaal 5 tot 6 miljoen aan structurele kosten, meldt hij. Hiervoor heeft het kabinet binnen de rijksbegroting geen middelen gereserveerd. Verder stelt de staatssecretaris dat het invoeren van een wettelijke regeling te veel capaciteit vraagt van de ministeries en uitvoeringsorganisaties. "Om deze redenen ga ik nu niet over tot het voorbereiden van een wettelijke regeling."
De wens voor een wettelijke regeling voor meerouderschap en meerpersoonsgezag is er vooral bij gezinnen die al vanaf de geboorte van een kind uit meer dan twee ouders bestaan, blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O. Het gaat dan vooral om regenbooggezinnen, bijvoorbeeld als een lesbisch stel een kind opvoedt met een homopaar.
In 2019 besloot de toenmalige VVD-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) al dat een kind voorlopig niet meer dan twee wettelijke ouders kon hebben. Hij noemde het "heel gevoelig" en "heel ingewikkeld".
Homobelangenorganisatie COC Nederland en Meer dan Gewenst, de stichting voor regenboogouderschap, noemen het besluit van Struycken "onbegrijpelijk". "Het kabinet laat kinderen en ouders in meeroudergezinnen hiermee keihard vallen", zeggen ze in een reactie. "Kinderen en ouders wachten al jaren op de goede wettelijke bescherming die ze verdienen. En terwijl alle belangrijke adviezen daar positief over zijn, geeft het kabinet nu niet thuis."
Volgens de organisaties groeien steeds meer kinderen op in een meeroudergezin. "Deze ouders willen de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als andere gezinnen. Maar de wet maakt dat nu onmogelijk. Want in Nederland mag een kind nu maar maximaal twee ouders hebben."
Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Informatiesoort: Nieuws