De derde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-3) is op drie punten gewijzigd. Zo is het vergoedingspercentage van de vierde tranche (januari t/m maart 2021) verhoogd naar maximaal 85% van de loonsom. Deze verhoging komt uit de aangekondigde uitbreiding van het steun- en herstelpakket vanwege de coronacrisis.

De verhoging van het vergoedingspercentage naar maximaal 85% is geregeld met een wijzigingsregeling op de NOW-3 die gepubliceerd is in de Staatscourant van 2 februari 2021. De vrijstelling van de loonsomdaling is ongewijzigd en blijft staan op 10% van de loonsom in de referentiemaand. Ook de omzetdrempel blijft staan op 20%.

In de wijzigingsregeling is een schema opgenomen met samengevat de nieuwe parameters van de vierde tranche van de NOW. Deze tranche loopt van januari tot en met maart 2021.

De regeling wijzigt de NOW-3 op nog twee andere punten. De ene wijziging ziet op verzoeken tot intrekking van verleningsbeschikkingen. Met de andere wijziging is het vereiste van een overeenkomst over werkbehoud aangepast. Deze overeenkomst moet voortaan getekend zijn door minimaal één belanghebbende vertegenwoordiging van werknemers in plaats van met alle belanghebbende vakbonden. Op die manier blijven de belangen van werknemers gewaarborgd en worden onnodige nihilstellingen voorkomen.

De nu doorgevoerde aanpassing ziet niet op de voorwaarden ter voorkoming van een verlaging bij collectief ontslag. Daar blijft vereist dat het akkoord met alle belanghebbende vakbonden moet worden gesloten, of met alle belanghebbende vakbonden gezamenlijk een verzoek om bemiddeling aan de Stichting van de Arbeid moet worden gedaan.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

2

Gerelateerde artikelen