Tijdens het debat over de miljoenennota werd PVV-leider Wilders door oppositiepartijen in het defensief gedwongen wanneer het gaat over de koopkracht. Zijn partij heeft mensen met een kleine portemonnee "gouden bergen" beloofd in de verkiezingscampagne, zei Van Baarle van DENK, maar die kunnen volgens de leider van DENK "aan het eind van de maand misschien een extra pak toiletpapier kopen".

Van Baarle wees Wilders op de "beschamende" cijfers van budgetinstituut Nibud, die dinsdag stelde dat de koopkracht niet veel verbetert door de plannen van het kabinet. De meeste huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit.

SP-leider Dijk verbaasde zich erover dat in zijn ogen vooral de belangen van mensen met veel geld worden gediend door het nieuwe kabinet, terwijl hier niets over stond in het verkiezingsprogramma van de PVV. "Waarom kwamen de belangen van die grote bedrijven ineens bovendrijven?" vroeg hij aan Wilders over de onderhandelingen die leidden tot dit kabinet. "Ik weet het antwoord al: daar staat de leider van de VVD", zei Dijk terwijl hij naar Wilders wees. "En hij doet het potverdorie ook nog beter dan mevrouw Yeşilgöz ooit zou kunnen."

"Heel grappig", reageerde Wilders. "De werkelijkheid is dat er helemaal niets van klopt." Hij zei dat de lasten van burgers volgend jaar meer worden verlicht dan die van bedrijven en dat de koopkracht voor alle groepen iets stijgt. De PVV heeft daarnaast aan de formatietafel "het strengste asielbeleid ooit" afgedwongen. Hij denkt dat mensen die op zijn partij hebben gestemd daar "trots op zijn".

PvdD-leider Ouwehand noemde die verdedigingslijn "wel een beetje Haags". Ze wees op de grote verkiezingsbeloftes van de PVV, zoals verlaging van de BTW op boodschappen en afschaffing van het eigen risico in de zorgverzekering. Wilders heeft de kiezer misleid met "een Ruttiaanse VVD-strategie", aldus Ouwehand. Oud-premier Rutte paaide de kiezer ooit met de nooit ingeloste belofte dat iedere werkende er 1000 euro bij zou krijgen.

Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt eveneens dat Wilders "puur VVD-beleid" uitvoert. "Omdat u dan van mevrouw Yeşilgöz uw zin krijgt op wat u wilt met migratie."

D66-voorman Jetten wees ook op de grote woorden van de PVV in de verkiezingscampagne. Hij lichtte met name de BTW-verhoging op cultuur en sport eruit en noemde het "schandalig dat iemand die belooft alles goedkoper te maken, zo'n grote graai in de portemonnee doet".

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

50

Gerelateerde artikelen