Andere grote woningbeleggers willen niet zover gaan als ASR, dat op 21 augustus 2024 bekendmaakte niet meer in nieuwe huurwoningen te investeren om de nieuwe Wet betaalbare huur. Bijvoorbeeld Vesteda en Achmea Real Estate zien geen reden om af te zien van nieuwe investeringen op de huurmarkt, al is het op die markt momenteel niet makkelijk.

Verzekeraar ASR riep het nieuwe kabinet op de Wet betaalbare huur van voormalig woonminister De Jonge te heroverwegen. Doordat huurwoningen in het middensegment een maximale huurprijs hebben gekregen, zou het voor ASR niet meer interessant zijn om in extra huurwoningen te investeren. Topman Jos Baeten zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat ASR zijn woningportefeuille van 26.000 woningen voorlopig in ieder geval niet gaat uitbreiden.

Vesteda, goed voor 28.000 woningen, vindt het juist van belang dat er duidelijkheid is ontstaan door de nieuwe wet. "Een heroverweging van deze wet draagt op dit moment niet bij aan de gewenste zekerheid voor beleggers", zegt een woordvoerder. "Wij zijn weliswaar nog steeds voorzichtig met nieuwe acquisities, maar niet per se vanwege de nieuwe wet." Hij wijst op een optelsom van meerdere factoren, zoals hoge bouwkosten, rentelasten en grondprijzen en trage procedures.

Bij Achmea klinkt een vergelijkbaar verhaal. "Met de gestegen bouwkosten en de hoge grondprijzen is het een uitdaging om bij nieuwbouw tot een sluitende businesscase te komen. Maar het is zeker niet onmogelijk." Achmea beheert ongeveer 27.000 woningen.

Bouwinvest, met 19.000 woningen, wil ook geen conclusies verbinden aan de wet. Maar de firma heeft kapitaal nodig van opdrachtgevers om in nieuwe huurwoningen te steken. Vanuit pensioenfondsen ABP en bpfBOUW staan er nog opdrachten open, dus daarvoor zal Bouwinvest komende tijd verder zoeken naar nieuwe deals op de huurmarkt. De organisatie merkt wel dat buitenlandse investeerders de laatste tijd geen kapitaal meer beschikbaar stellen voor nieuwe huurwoningen in Nederland.

Toch zijn er ook verhuurders die van hun Nederlandse huurwoningen af willen, zo kwam recent nog uit huizenmarktcijfers naar voren. Vastgoedbelegger Heimstaden kondigde vorig jaar al aan de komende jaren zo'n 12.000 huurwoningen in Nederland in de verkoop te doen. De politieke risico's op de woningmarkt waren voor het van oorsprong Scandinavische concern te groot geworden. Heimstaden hekelde onder meer de fors opgelopen overdrachtsbelasting voor beleggingswoningen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Huurrecht, Belastingen van rechtsverkeer

654

Gerelateerde artikelen