Woningcorporaties stappen naar de rechter omdat ze hard worden geraakt door belastingmaatregelen uit de EU en Nederland die zijn bedoeld voor multinationals die veel winst maken. Een woordvoerder van woningcorporatie Ymere bevestigt deze aankondiging na berichtgeving door NRC. Door die maatregelen en de hoge rente kunnen woningcorporaties volgens hem zo'n duizend minder nieuwe sociale huurwoningen bouwen en minder bestaande huizen onderhouden en verduurzamen.

Uit een inventarisatie van NRC blijkt dat vrijwel alle grote woningcorporaties worstelen met de gevolgen van de Europese regeling die in 2019 geruisloos in Nederland is ingevoerd. De corporaties, die samen ruim twee miljoen huurwoningen bezitten, moeten over de jaren 2019 tot en met 2022 in totaal bijna 1,4 miljard euro extra winstbelasting betalen als gevolg van de regeling, blijkt uit antwoorden op Kamervragen die minister Keijzer begin februari naar het parlement stuurde. Het schrappen van de belasting kan volgens haar niet. Dat zou niet stroken met de Europese regels en voor problemen met de Rijksbegroting zorgen, omdat het geld al is uitgegeven.

De maatregelen kosten Ymere miljoenen euro's extra belasting, aldus de woordvoerder. "Wij zien dat de heffing die ons wordt opgelegd door de Belastingdienst niet passend is voor woningcorporaties en ons enorm belemmert bij het oplossen van de woningcrisis." Ymere heeft hiertegen volgens hem eerder al bezwaar ingediend bij de Belastingdienst.

Een woordvoerder van koepelorganisatie Aedes herkent de problemen van Ymere. "We lobbyen al heel lang over de winstbelasting en de ATAD. Het is een oneigenlijke belasting", zegt hij. De ATAD1 is een richtlijn vanuit de EU en is bedoeld om belastingontwijking te bestrijden. De extra winstbelasting die onder andere woningcorporaties betalen is de Nederlandse maatregel die hieruit voortkomt. Hoeveel woningcorporaties naar de rechter stappen weten Aedes en Ymere niet precies.

De corporaties willen al langer af van ATAD1, voor het eerst in 2018, het jaar voor de invoering. In 2023 pleitten GroenLinks-PvdA zonder succes voor het schrappen van de winstbelasting voor corporaties.

Bron: ANP/NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting

Focus: Focus

55

Gerelateerde artikelen