Plannen van de regering dreigen te voorkomen dat Nederland op de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 ook maar in de buurt komt van de score van Parijs. Maatregelen als de verhoging van de kansspelbelasting en de verlaging van de subsidies aan gemeenten hebben grote gevolgen voor de top- en breedtesport, zo waarschuwden voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg en algemeen directeur Marc van den Tweel tijdens de algemene vergadering van sportkoepel NOC*NSF.

Met het (voorlopig) vervallen van de eerder aangekondigde BTW-verhoging op sport, cultuur en media zijn de problemen niet voorbij, betoogde Van Zanen. "Er komen nog donkere wolken aan", zei ze, doelend op de verhoging van de kansspelbelasting die de bijdrage van de Nederlandse Loterij aan de sport onder druk zet en het korten van de subsidies aan gemeenten. Ook het budget van BOSA, geld dat bedoeld is om de kwaliteit van sportaccommodaties te waarborgen en verduurzaming te versnellen, dreigt fors omlaag te gaan.

De verhoging van de kansspelbelasting gaat ten koste van de winst van de loterij en kan de sportkoepel in de toekomst op jaarbasis ongeveer 12 miljoen euro schelen. Eerder schatte directeur topsport André Cats al in dat er juist 20 miljoen euro extra nodig is om de komende jaren topsport op hetzelfde niveau te blijven bekostigen. Van den Tweel: "En dan te bedenken dat de kosten voor de Spelen in Los Angeles waanzinnig zijn. Met de huidige begroting gaan we de score van Parijs absoluut niet halen."

Met name de breedtesport gaat de gevolgen voelen dat de subsidie van het rijk aan de gemeenten met 10 procent wordt gekort. "Bovendien", zei Van den Tweel, "wordt het geld dat naar de gemeenten gaat niet meer 'geoormerkt' waardoor er verschillen ontstaan in financiering." Niet elke gemeente is even sportminded, terwijl verenigingen ook de gevolgen ondervinden van een aangekondigde inkrimping van de BOSA-regeling van 75 naar 25 miljoen euro per jaar.

De bijdrage van het ministerie van VWS voor 2025 bleef intact. Van den Tweel: "Dat is natuurlijk mooi, al zegt het niets over de jaren erna. We staan onder toenemende druk, maar we blijven ons best doen om het de goede kant op te krijgen met behulp van de oppositie en door effectief te lobbyen. Sport mag niet voor de 'happy few' worden."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kansspelbelasting, Omzetbelasting, Subsidies

15

Gerelateerde artikelen