In december maar meteen de zorg- en andere verzekeringspremies voor het gehele jaar overmaken aan de (zorg)verzekeraars. "Je krijgt korting op de premie en het overgemaakte bedrag telt niet mee voor de box 3-heffing van het aanstaande jaar." Deze belastingtip had de redactie van EW (Elsevier Weekblad) voor de zekerheid voorgelegd aan de Belastingdienst.

De box 3-heffing is de belasting over het saldo aan spaargeld en beleggingen, met als peildatum 1 januari. Betaalt iemand in december de zorgpremie – voor 2024 gemiddeld 1.750 euro per jaar – dan spaart diegene zo een paar tientjes inkomstenbelasting uit. Maar: werkt dat formeel gezien wel zo, vroeg de redactie zich af.

Veel fiscalisten denken dat tegenover de vooruitbetaalde premie ook een vordering op de zorgverzekeraar moet worden opgenomen in de aangifte IB. EW besloot daarop de zaak in december vorig jaar voor te leggen aan de Belastingdienst, die het weer doorspeelde aan een gespecialiseerde kennisgroep.

Een klein half jaar later is deze kennisgroep er nog niet uit, zo constateert het opinieblad. "Dat de kennisgroep tijd nodig heeft, valt te begrijpen omdat het uitstraling heeft op andere vooruitbetaalde verzekeringspremies. Een kwestie van ogenschijnlijk enkele tientjes heeft flinke gevolgen voor de inkomstenbelasting", zo concludeert de redactie.

Bron: EW

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

7814

Gerelateerde artikelen