De wet die mensen met schulden beter moet beschermen tegen schuldeisers kan mogelijk niet in alle gemeenten op tijd worden uitgevoerd. Dat wordt pas in het komende kwartaal duidelijk, schrijft staatssecretaris Tamara van Ark aan de Tweede Kamer. Als blijkt dat niet alle gemeenten mee kunnen doen, bekijkt het kabinet wat dat betekent voor de invoering van de wet.

Dit jaar liep de wet al vertraging op door problemen bij het UWV en de Belastingdienst. De wet zou eerst op 1 januari 2019 in werking treden, maar dat werd uitgesteld tot 1 januari 2021. De overheidsorganisaties liggen inmiddels wel op schema. Maar het aanpassen van bepaalde regels zodat instanties gegevens met elkaar kunnen uitwisselen, duurt volgens de staatssecretaris langer dan verwacht.

Daarnaast zijn voor de wet een aantal ICT-aanpassingen nodig bij onder andere gemeenten, die mogelijk extra tijd kosten.

De vraag blijft "of het ook alle partijen - tot de kleinste gemeente aan toe - gaat lukken om de wet per 1 januari 2021 volledig tot uitvoering te kunnen brengen", schrijft Van Ark. Als niet alle gemeenten mee kunnen doen, bekijkt het kabinet wat het betekent voor de invoering van de wet.

Mensen met schuldeisers op hun dak mogen altijd een bedrag houden om van rond te komen, de zogenoemde beslagvrije voet. De nieuwe wet regelt dat dit bedrag automatisch wordt vastgesteld. Nu moeten mensen zelf allerlei gegevens verstrekken zodat de beslagvrije voet kan worden berekend. Doordat dit vaak fout gaat, wordt het bedrag dat iemand mag houden in driekwart van de gevallen te laag ingeschat.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

2

Gerelateerde artikelen