Zuid-Afrika gaat in navolging van de EU btw heffen op goedkope pakketjes van webshops uit het buitenland. De belastingdienst van het land, de South African Revenue Service (SARS), neemt deze tijdelijke maatregel om de Zuid-Afrikaanse kledingindustrie te beschermen tegen de hevige concurrentie van internationale e-commercespelers zoals de goedkope webshop Shein, zo meldt Reuters.

Sinds 1 juli 2021 hanteert de Europese Unie nieuwe importregels voor alle producten van buiten de EU om een gelijk speelveld te creëren tussen Europese en niet-Europese webwinkels zoals AliExpress en Wish. Er geldt geen btw-vrijstelling meer voor pakketjes tot 22 euro en bij een verkoopwaarde van 150 euro of meer zijn ook invoerrechten verschuldigd.

Ook Zuid-Afrika ervaart een ongelijk speelveld door goedkope veelal Chinese webshops. De Zuid-Afrikaanse belastingdienst is "bezorgd en constateert dat een aantal importeurs niet de verplichte douanerechten en btw afdragen over de invoer van verschillende goederen, met name kleding, via e-commerce".  Deze situatie heeft geleid tot "oneerlijke concurrentie", voegt de dienst eraan toe.

Nu betalen importeurs een vast tarief van 20 procent voor producten met een waarde van minder dan 500 rand (25 euro). Het btw-tarief van 15 procent en douanerechten blijven buiten beschouwing. Om concurrentieproblemen weg te nemen en duidelijkheid te scheppen voor importeurs van e-commerceproducten, gaat de SARS vanaf 1 september 2024 als tussentijdse maatregel btw invoeren naast het huidige vaste tarief van 20 procent op pakketten met een lage waarde. Andere veranderingen zijn onder meer de invoering van 'passende' invoerrechten voor deze producten per 1 november.

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

124

Gerelateerde artikelen