"Superrijken gaan deze belasting nooit betalen", zegt Stefan Legge, hoofd belasting- en handelsbeleid aan de Universiteit van St. Gallen. De Zwitserse econoom is somber over het plan van de Jonge Zwitserse Socialisten om een erfbelasting te heffen over de helft van een erfenis boven de 50 miljoen Zwitserse frank (€ 53,3 miljoen). De partij, die zegt genoeg handtekeningen te hebben verzameld voor een nationale stemming over het plan, wil met het belastinggeld klimaatmaatregelen betalen. Dat meldt het FD.

Het Zwitserse parlement gaat het voorstel eerst bespreken en zal met een aanbeveling komen. De regering van het land is tegen het voorstel van het hogere belastingtarief dat voor 2.500 mensen zou gaan gelden. Legge verwacht dat zij zullen verhuizen en waarschuwt dat dit een tegengesteld effect kan hebben op wat de jonge socialisten willen bereiken. Bij een vertrek nemen de rijken namelijk een hoop vermogen met zich mee. "En dat moet worden gecompenseerd met belastingverhogingen voor de rest."

Het FD meldt verder dat in Spanje al een maatregel effectief is die de rijken extra belast en noemt het Verenigd Koninkrijk als land waar een dergelijke maatregel ophanden is. Italië, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en Singapore zijn potentiële landen waar zeer vermogenden het beste naartoe kunnen verhuizen. 

Nederland stelt zich terughoudend op met de introductie van een extra belasting voor zeer vermogenden en zoekt vooral naar afstemming met het buitenland. Eind vorige maand hebben de landen van de G20 afgesproken om samen te werken aan de introductie van een miljardairsbelasting voor de superrijken, de zogenoemde ultra-high-net-worth individuals.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

757

Gerelateerde artikelen