Nederlanders en belastingheffing. Vochten wij niet tijdens de 80-jarige oorlog tegen Alva's Tiende Penning? En worden wij daar – meer dan vier eeuwen later – op school niet nog steeds mee vermoeid? Hoeveel belastingoproeren hebben we in onze geschiedenis eigenlijk gehad? Maar Nederland is veranderd. Het strijdperk heeft zich verlegd. We slaan het interieur van een belastingkantoor tegenwoordig niet meer kort en klein. Belastingen doen het nu vooral goed in taalkundige verkiezingen.

Op 16 december maakt Van Dale het woord van het jaar bekend. Met 17,8% van de stemmen is dagobertducktaks de winnaar van deze verkiezing. Van Dale definieert dagobertducktaks als een speciale belasting die geheven wordt over het vermogen van superrijke mensen. Synoniemen: superrijkentaks en hyperrijkentaks.

Het is niet de eerste keer dat een belastingsoort meedingt naar de felbegeerde titel "woord van het jaar". In 2007 eindigde slurptaks op de vierde plaats. Daarmee wordt de CO2-toeslag BPM bedoeld, een extra belasting die wordt berekend bij de aanschaf van een personenauto die veel CO2 per kilometer uitstoot.

Behalve Van Dale houdt ook het Genootschap Onze Taal zich bezig met woorden van het jaar. In 2009 dong kopvoddentaks – de door Geert Wilders voorgestelde belasting op het dragen van een hoofddoek – mee naar de titel. De kopvoddentaks verloor het van twitteren.

Ook in België is er onlangs een verkiezing van het woord van het jaar gehouden. Op de tweede plaats staat de boterhammentaks. De boterhammentaks is de informele naam van de bijdrage die in september op veel Vlaamse basisscholen is ingevoerd. De invoering van de boterhammentaks leidde onder Belgische burgers tot veel verontwaardiging. Maar blijkbaar niet genoeg om tot woord van het jaar te worden verkozen. Dat is flitsmarathon geworden. In 2012 gebeurde iets soortgelijks. Het woord miserietaks eindigde in België op de tweede plaats. De miserietaks, of ook wel verdeeltaks, speelt met name bij echtscheidingen. Wanneer een van de partners bij de scheiding de woning verwerft door het deel van de partner over te nemen is deze belasting verschuldigd.

En zo zien we maar weer: belastingheffing blijft de gemoederen bezig houden. Voldoende taalverrijking dankzij fiscale wetgevers!

Wie weet wat voor prachtige "fiscaal gedreven" woorden volgend jaar boven komen drijven. Om met Van Dijkhuizen te spreken: het is aan de wetgever om de fiscale kerstboom al dan niet vol te hangen met ballen. En vervolgens is het aan ons om deze kerstballen van fraaie benamingen te voorzien. Ik zie nu al uit naar de verkiezing van het woord van 2015!

Informatiesoort: Column

Rubriek: Belastingrecht algemeen

11

Gerelateerde artikelen