Frank Herreveld verdenkt Minister Bussemaker van Onderwijs van ordinaire kift toen ze de fiscale scholingsaftrek wilde vervangen door een subsidie.

Scholingsuitgaven zijn aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek in de inkomstenbelasting. De uitgaven voor het volgen van een opleiding of studie met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning zijn aftrekbaar, met uitzondering van computerapparatuur. Een fraaie regeling die uitstekend past in de wens Nederland als kenniseconomie naar grotere hoogten te stimuleren. Zo niet voor Minister Bussemaker van Onderwijs, overal aangekondigd als Jet, Ministers zijn geen Excellentie meer, maar zijn net gewone mensen met een voornaam, ook dat is kennelijk voornaam.
 
Op haar webpagina bij rijksoverheid.nl roeptoetert Jet:
 
'De komende jaren zet ik me, samen met studenten, docenten en wetenschappers, in voor een nóg slimmer en nóg creatiever Nederland, dat zijn positie in de wereldtop van onderwijs en onderzoek versterkt.'
 
Maar in het Belastingplan 2017 wordt aangekondigd dat de aftrekregeling scholingsuitgaven per 1 januari 2018 zal vervallen. In een toespraak meldt Jet B.:
 
"We moeten kritisch kijken naar structuren die ons in de weg zitten. (...) Ik denk dan onder andere aan de fiscale scholingsaftrek. (..) Het blijkt dat vooral hoger opgeleiden en hogere inkomens gebruik maken van de scholingsaftrek. In meer dan driekwart van de gevallen hadden deze mensen ook zonder aftrek de opleiding wel gevolgd. Of men gebruikte de aftrek voor randzaken, zoals het volgen van een duikcursus, het kopen van kantoormaterialen of de afschrijving van een computer. (..) Lager opgeleiden en mensen met een klein budget worden er onvoldoende mee bereikt en onvoldoende bediend. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik ga hier dus op korte termijn iets aan doen."
 
De aftrek moet worden vervangen door een gerichte subsidie, net als voor monumentenpanden de bedoeling was, maar daarvoor is wijselijk een stokje gestoken. Nog afgezien dat de redenering van Jet gewoon onzin is, computers zijn niet aftrekbaar, gaat het hier om kift. Het mag niet dat hogere inkomens profiteren van een aftrek (en bij monumenten dan, Jet?), en om het geloof in een maakbare samenleving. Maar zelfs de grote socialistische Leider Lodewijk Asscher gelooft daar niet meer in, zie het Telegraafinterview van 25 februari, (ik lees de Telegraaf sinds Willem Vermeend en Rick van de Ploeg daar wekelijks een lezenswaardige column schrijven). In Telegraaftermen is het plan van Jet een ouderwets socialistisch kiftgraaien ten koste van gemotiveerde adolescente studenten die een hoger inkomen willen gaan verdienen. Heb medelij Jet!

Informatiesoort: Fiscale ergernissen

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2016

1

Gerelateerde artikelen