Volgende week is het weer Prinsjesdag. De dag dat Koning Willem-Alexander de Troonrede voorleest in de Ridderzaal. Maar ook de dag dat Minister Dijsselbloem van Financiën de Miljoenennota aanbiedt aan de Tweede Kamer. De minister zal samen met Staatssecretaris Wiebes van Financiën ook het Belastingplan 2015 presenteren. In Vakstudie Nieuws en Vakstudie Nieuws Vandaag (via Taxlive) zal de redactie u weer volledig inlichten over de fiscale plannen van dit kabinet. Maar goede berichtgeving en deskundige aantekeningen kosten tijd.
Dit jaar worden de parlementaire stukken pas op dinsdagmiddag 16 september 2014 om 15.15 uur vrijgegeven. Dat wil zeggen: voor het grote publiek en de media. De Tweede Kamerfracties krijgen de stukken al vier dagen eerder, onder embargo. Zij mogen er dus niet vóór het verloop van het embargotijdstip uit citeren. Vroeger kregen ook de media de stukken een paar dagen van te voren, eveneens onder embargo. Dat was voor het laatst in 2008. Maar omdat er elk jaar wel uit de regeringsplannen gelekt werd voordat het embargo was afgelopen, heeft de minister-president ingegrepen. Voortaan geen embargo meer, niet voor de Tweede Kamer, maar ook niet voor de media.
Dit jaar is het beleid weer anders. De Tweede Kamerleden hebben geklaagd over het late moment waarop zij de informatie ontvangen. Zij willen zich gedegen kunnen voorbereiden op het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Terecht! Aan die klacht is tegemoet gekomen door uitsluitend aan de Tweede Kamerfracties de stukken vier dagen vooraf te verstrekken. Voor de media geldt deze regeling niet. Maar heeft het grote publiek er niet evenveel recht op goed geïnformeerd te worden? Zo werkt toch een democratie?
Bovendien, ook Tweede Kamerleden lezen Vakstudie Nieuws. Zij gebruiken dit ter voorbereiding van hun vragen over de fiscale plannen die door de staatssecretaris moeten worden beantwoord. Dit verhoogt ook de kwaliteit van wetgeving. En dat is weer in ons aller belang. Maar ook wij hebben tijd nodig. De minister-president houdt niet van lekken. Maar wie lekte er in het verleden? En wie heeft er belang bij? Meestal ging het om lastenverlichtende maatregelen die al dagen of weken vóór Prinsjesdag de kranten bereikten. En dat patroon herhaalt zich ook dit jaar. Denk aan een lager tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting en de verlenging tot 1 juli 2015 van het lage btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen. Of aan de periode waarin de rente op restschulden aftrekbaar is, die wordt verlengd van 10 naar 15 jaar. Vrije nieuwsgaring. En was het in 2009 juist niet een Tweede Kamerlid dat de Macro-Economische-Verkenningen aan RTL Nieuws lekte?
Daarom pleit ik ervoor om ook aan de officiële media de stukken wederom enkele dagen vooraf te verstrekken. Zij kunnen tekenen voor geheimhouding. De commentatoren kunnen zich dan terdege voorbereiden op de fiscale wetsvoorstellen en u als lezer deskundig infomeren. Daar heeft u recht op: als fiscalist, maar ook als kiezer.
23