Vermogen overdragen met de warme hand heeft naast mogelijke financiële voordelen, ook sociale voordelen. De Nederlander is vergeleken met andere landen zeer bereid om te geven, zowel financieel als in daadkracht. De overheid moet daarvan in deze crisistijd gebruikmaken door de onderlinge overdracht van (financiële) middelen fiscaal te faciliteren.

Onze vaste pakketbezorger krijgt een andere wijk. En dat is ongelooflijk jammer. Niet vaak zie ik iemand die met zoveel positieve energie zijn werk doet. Waar veel pakketbezorgers het pakketje brengen, aanbellen en voordat je de deur hebt opengedaan, alweer in hun bestelbus zitten, draagt onze pakketbezorger het pakketje over met enthousiasme, maakt soms een praatje en feliciteert je als hij ziet dat er slingers hangen. Hij draagt de (de weliswaar door onszelf bestelde) pakketjes over met een warme hand.

Vermogen overdragen met de warme hand, oftewel schenken, is een veel gebruikte term in de estate planning en wordt gebruikt in tegenstelling tot de vermogensoverdracht bij overlijden: overdracht met de koude hand. Vermogen overdragen met de warme hand heeft naast mogelijke financiële voordelen, ook sociale voordelen. Een belangrijk effect is de positieve energie. De ontvanger kan misschien na lang sparen eindelijk met dit laatste financiële zetje een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan. Of, de ontvanger wordt met de verkregen schenking geholpen uit een benarde financiële positie te komen. Als overdrager zie je dit gebeuren, ervaar je de blijdschap en dat geeft een goed gevoel. Een boost aan positieve energie komt vrij.

En een positieve impuls kunnen we goed gebruiken in de huidige tijd vol tegenstellingen. Waar de ene ondernemer zijn hoofd nauwelijks boven water kan houden, floreert de andere ondernemer vanwege de mogelijkheden die zich voordoen in deze crisis. Zou het niet mooi zijn om deze financiële verschillen met elkaar te kunnen delen? Niet voor niets is gedeelde smart halve smart. Een (te) simpele gedachte? Centrale en regionale overheden doen hun best om getroffen ondernemingen te helpen, maar dat is op macroniveau en voelt niet als individuele vermogensoverdracht met een warme hand. Sterker nog, menig belastingplichtige voelt (nog steeds) een koude rilling over de rug lopen als de blauwe envelop op de deurmat valt en heeft mogelijk automatisch de neiging om de eigen belastingbijdrage te minimaliseren.

Daar staat tegenover dat de Nederlander vergeleken met andere landen zeer bereid is om te geven, zowel financieel en als in daadkracht. Dat zie je aan initiatieven die door en voor burgers en ondernemers zijn ontplooid. De overheid moet daarvan in deze tijd gebruik maken. Laat burgers en ondernemers meedenken over de mogelijkheden om onderling (financiële) middelen over te dragen, waarbij de overheid ‘slechts’ faciliteert. Een tijdelijke verhoging in 2021 van de jaarlijkse vrijstelling met € 1000, zoals recent bij amendement aan het Belastingplan 2021 is toegevoegd, is een begin, maar er moet meer mogelijk zijn: een jubelton voor de horeca, een eenmalig verhoogde vrijstelling voor de reisbranche, een anbi voor lockdown-getroffenen, verruiming van de giftenaftrek of Covid-ondersteuning aanmerken als maatschappelijk doel voor een maatschappelijke bv en zo verder.

Een (steun)pakket ontvangen in zware tijden is fijn, maar persoonlijke betrokkenheid geeft bij het overhandigen net dat extraatje positieve energie en dat is in deze tijd onmisbaar.

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting

25

Gerelateerde artikelen