De Europese Commissie is onder aanvoering van voorzitter Von der Leyen bezig de daadkrachtigste Commissie ooit te worden, zo blijkt uit een analyse in de Volkskrant van 9 december 2022. Een puntje van kritiek in dat artikel is dat er wel veel gebeurt, maar belangrijke zaken, waarin geen (meerderheid) van de lidstaten trek of een duidelijke visie heeft, niet gebeuren.
Die indruk laat de in 2022 aangenomen Btw-richtlijn over tarieven bij mij ook achter. Noodzakelijk, na een reeds te lang durende overgangsregeling, maar de uitwerking is typisch Europees. De harmonisatie van de BTW is met deze ontwikkeling niet gediend, wel de keuzevrijheid van de lidstaten. De Ecofin-Raad was er als de kippen bij om dit voorstel aan te nemen.
Er zijn nieuwe doelstellingen bij gekomen, zoals het redden van het milieu, de energietransitie en digitalisering. Dus komen er nieuwe verlaagde tarieven en vrijstellingen met aftrek bij, u raadt het al, meer goederen en diensten om deze op toe te passen. De meeste afwijkingen die lidstaten na hun toetreding mochten voortzetten tot het einde van de nooit eindigende overgangsregeling, blijven (voorlopig) voortbestaan en, klap op de vuurpijl, de meeste van deze afwijkingen mogen worden overgenomen door andere lidstaten. Daadkracht, wat u zegt, maar van de verkeerde soort. En dus gaan de lidstaten samen een nog ondoorgrondelijker lappendeken maken. Gelijk speelveld, weet u wel, maar dan één zonder duidelijke regels. Zoek het maar uit, als Uniebreed opererend bedrijf dat levert aan particulieren. De implementatie- en, zoals dat heet, compliance-kosten zullen het voordeel ruim overstijgen.
Nederland gaat ook aan de slag. De Belastingdienst, het bedrijfsleven en de rechter krijgen het nog drukker. Eerst lobbyen en daarna eindeloos bakkeleien over gesneden, gewassen, voorverpakte en bewerkte sla en over milieuvriendelijke en energiebesparende oplossingen. Welke wel, welke niet en waarom (niet). Oudhollands gezelligheidsspel, ik hoor het u zeggen.
De BTW, begonnen als heerlijk simpele kaskoe, is steeds ingewikkelder geworden. Deze richtlijn maakt de chaos nog groter. De oplossing moet, hoe modern en toch afgezaagd, van de overheid komen, liefst via de belastingen. Voor de Europese Unie is het te laat, maar de Nederlandse wetgever verzoek ik: houd u in. Verzin iets nieuws. KISS.