Hans Röben is van mening dat de blauwe envelop onverhoeds en ondoordacht wordt afgeschaft.
De blauwe envelop gaat verdwijnen. Op de site van de Belastingdienst vinden we de volgende tekst:
‘Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren. Zo makkelijk moet u uw zaken ook met de overheid kunnen regelen. De Belastingdienst werkt daaraan mee. Zo vervangen wij steeds meer onze papieren post door digitale post. U kunt die dan altijd en overal bekijken.'
Deze wervende reclametekst is misleidend. Ten eerste staat contact met de overheid niet gelijk aan het doen van een banktransactie en al helemaal niet aan het bestellen van een boek of het boeken van een vakantie. Ten tweede verhult de tekst dat iedereen verplicht wordt digitaal te communiceren met de Belastingdienst. Voor een bepaalde groep burgers zal dat juist niet makkelijker zal zijn. Volgens art. 19 lid 2 Wft moet een reclame-uiting ter zake van een financiële dienst correct, duidelijk en niet misleidend te zijn. Tot voor kort kon niet eens met de Belastingdienst worden gemaild. Het is als het traagste jongetje van de klas dat, na in een moment van helderheid het licht te hebben gezien, van mening is dat iedereen naar zijn pijpen moet dansen zonder in de minste mate rekening te houden met anderen. Op het schoolplein valt dat slecht.
Terecht heeft de Eerste Kamer van de Staatssecretaris van Financiën, op straffe van verwerping van het wetsvoorstel Wet elektronisch berichtenverkeer met de Belastingdienst, geëist dat hij een langere gewenningsperiode toezegt, voordat aangiften verplicht elektronisch moeten worden gedaan (zie V-N 2015/53.3). De wet maakt immers geen onderscheid tussen mensen die de overstap naar elektronisch berichtenverkeer niet willen maken en de mensen die dat niet kunnen. Waarom wordt niet eenvoudigweg gedurende een ruimere overgangsperiode aan de burger zelf overgelaten of hij kiest voor elektronisch verkeer met de Belastingdienst? Dat geeft ook meer tijd voor het beter organiseren van hulp aan digibeten. Nu moet de staatssecretaris met de pet rond bij ouderenbonden, vakbonden en bibliotheken en om hun hulp vragen. Zelfs de banken die, onder andere door de politiek, ervan worden beticht de cliënt niet altijd op de eerste plaats te stellen, geven hun cliënten nog de keuze tussen papier of digitaal. De noodzaak tot bezuinigen bij de Belastingdienst weegt in dit dossier te zwaar. Voor degenen die niet digitaal vaardig zijn, gaat de leus ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker' niet meer op. De Postwet verplicht tot het hebben van een brievenbus. ‘Waar staat geschreven dat ik over een computer moet beschikken?', zo vroeg een oudere buurman aan mij.
De wereld wordt killer. Winkelstraten staan half leeg door digitaal shoppen. Diploma's worden tot teleurstelling van de geslaagden digitaal ‘uitgereikt'. Een digitale kerst- of verjaardagskaart is toch eigenlijk ook niks, zij het dat er soms wel een muziekje bij klinkt. Als ik een digitaal verzonden aanslag ontvang, waardoor ik aan mijn burgerplicht kan voldoen, wil ik daarbij dan toch op zijn minst het Wilhelmus horen klinken! Sinds enige tijd spaar ik alle blauwe enveloppen die ik ontvang. Die envelop wordt collectors item. ‘Out of the blue' betekent: onverhoeds, ondoordacht. We hebben het er nog wel eens over.
9