Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land. Dat doet me terugdenken aan mijn jeugd. In de weken voor pakjesavond mocht ik zo nu en dan mijn schoen zetten. Een wortel voor de schimmel van de Sint en een Sinterklaasliedje zingen bij de schoorsteen deden wonderen! De volgende ochtend vond ik een kleinigheid in mijn schoen. Soms een speelgoedautootje, maar ook wel snoepgoed. Tsja, en toen vertelden mijn ouders opeens dat Sinterklaas niet bestaat. Ik mocht het niet aan mijn kleinere broer vertellen. Ik voelde me bedonderd en ook vroeg ik me af of ik het volgende jaar dan wel cadeautjes zou krijgen. Toen ik het volgende jaar gewoon cadeautjes kreeg, zakte het nare gevoel.

Tegelijk moet ik denken aan het wettelijke loonbegrip en het Besluit loon, vrijgesteld loon en vergoedingen en verstrekkingen (Besluit van 17 december 2014, nr. BLKB2014/1894M, V-N 2015/3.10). En ook aan de uitspraak van Rechtbank Gelderland 2 juni 2015, nr. AWB 14/7618, V-N 2015/39.2.3. In die uitspraak oordeelde de rechtbank dat chocoladeletters en banketstaven ter gelegenheid van Sinterklaas en Kerst voor werknemers van belanghebbende geen loon vormen. De rechtbank oordeelt dat de werkgever terecht een beroep doet op de regeling voor kleine geschenken, zoals opgenomen in het hiervóór vermelde besluit. Het besluit bepaalt dat geschenken, niet zijnde geld of waardebonnen, met een waarde van € 25 of minder niet als loon worden aangemerkt. De totale waarde van de chocoladeletter en de banketstaaf bleef ruim onder die grens. Niets aan de hand. Of toch wel?

Voor toepassing van het besluit moet sprake zijn van een persoonlijke attentie van de werkgever, in situaties waarin ook anderen dan een werkgever een dergelijke attentie plegen te geven bij de desbetreffende gelegenheid. Is dan geen sprake van een persoonlijk geschenk? En is dan geen sprake van een gelegenheid, waarbij ook anderen dan de werkgever dergelijke attenties plegen te geven? Ik snap het gewoon niet! Ik hoop maar dat het om iets anders gaat. De werkgever in kwestie paste de werkkostenregeling nog niet toe in 2010. Maar dat kon ook helemaal niet, want de werkkostenregeling is pas met ingang van 2011 in werking getreden. Stoute werkgever! Zou dat dan de reden zijn waarom inspecteur Piet de werkgever in de zak mee naar Spanje wilde nemen? Als dat de crux is, zou me dat in elk geval geruststellen. Voorlopig moeten wij het oordeel in hoger beroep of cassatie afwachten.

Wat ik mij nog wel afvraag, is wat het hof of de Hoge Raad gaat zeggen over het loonbegrip. Hoewel de kleine geschenkenregeling duidelijk onderdeel is van de werkkostenregeling, althans in het vermelde besluit, gaat het in wezen over de reikwijdte van het loonbegrip. En dat loonbegrip is, na invoering van de werkkostenregeling, naar de mening van de wetgever niet gewijzigd. Ik sluit me daar helemaal bij aan. Vóór pakjesavond 2015 krijgt u hierover nog geen rechtelijk uitsluitsel. Wilt u uw werknemers een chocoladeletter geven met Sinterklaas? Dat is in elk geval onbelast als zij die versnapering op de werkplek nuttigen. Wat is het toch eenvoudig met de werkkostenregeling!

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Loonbelasting

24

Gerelateerde artikelen