In deze update zijn de meest in het oog springende wijzigingen opgenomen die recent zijn doorgevoerd in het product Fiscale Modellen.

II Belastingwetten

II.A. Wet Inkomstenbelasting 2001: nieuw model toegevoegd

Model II.A.7.(I).5f Verzoek om bij een vererfd aanmerkelijk belang de reguliere voordelen af te boeken op de verkrijgingsprijs, is toegevoegd.

 II.B. Wet op de Vennootschapsbelasting 1969: Kennisgroepstandpunten en handreiking toegevoegd

Model II.B.11.1A Verzoek voor het tot stand brengen van een fiscale eenheid op grond van art. 15 Wet VPB 1969. Moedermaatschappij en dochtermaatschappij zijn opgericht naar Nederlands recht en feitelijk in Nederland gevestigd, is aangepast op een tweetal onderdelen:

  • Aangevuld met een verwijzing naar een extern gepubliceerde kennisgroepstandpunt. De kennisgroep Formeel recht van de Belastingdienst heeft een standpunt ingenomen over de vraag of in bezwaar een beschikking tot het aangaan of beëindigen van een fiscale eenheid vennootschapsbelasting, die volledig tegemoetkomt aan het verzoek van belanghebbende, kan worden herroepen of aangepast. Als een bij de aanvraag gemaakte fout niet kan worden hersteld volgt dit doorgaans uit de wijze of het moment waarop de aanvraag moet worden gedaan, het systeem van de wet of de aard van de gevraagde beschikking.
  • Tevens aangevuld met een handreiking. Elementen waarover in de praktijk onduidelijkheid bestaat worden behandeld in de Handreiking ‘Herstructureren in de vennootschapsbelasting’ (https://ffd.pleio.nl/news/view/a9023553-a1a5-4ff7-86cd-21b1518800c8/handreiking-herstructureren-in-de-vennootschapsbelasting). Binnen de overlegsituaties voor de heffing van vennootschapsbelasting constateerde de Belastingdienst een aantal terugkerende deelonderwerpen, waarin het recht door de aanvrager verkeerd geïnterpreteerd wordt, terwijl daarover naar mening van de Belastingdienst geen onduidelijkheid kan bestaan.


II.D. Wet op de Loonbelasting 1964: nieuw model toegevoegd
Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om een beschikking 30%-regeling in het voordeel van de werknemer of de inhoudingsplichtige te herzien na afloop van de bezwaartermijn. De bezwaartermijn bedraagt zes weken na de datum van afgifte van de beschikking. Deze herziening kan ambtshalve of op verzoek plaatsvinden.

Een verzoek om herziening van een beschikking 30%-regeling kan worden ingediend tot vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de 30%-regeling volgens de beschikking kan worden toegepast. Dit is anders als het gaat om een verzoek om herziening van een beschikking 30%-regeling, met als doel de looptijd van de beschikking te verlengen. In dit laatste geval kan een verzoek om herziening worden ingediend tot vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de 30%-regeling nog zou kunnen worden toegepast volgens de nog af te geven herziene beschikking. 

Nieuw model
Voor het herzien van de beschikking 30%-regeling na bezwaartermijn is een nieuw model toegevoegd:  Model II.D.1.17D Herzien beschikking 30%-regeling na de bezwaartermijn

Bedragen geactualiseerd
Daarnaast zijn in een aantal modellen de bedragen geactualiseerd naar aanleiding van de jaarlijkse parameterwijzigingen, zoals de verhoging van het bedrag van de gebruikelijkloonregeling. Het gaat om de volgende modellen:

Model II.D.1.6 Verzoek standpunt hoogte gebruikelijk loon aanmerkelijkbelanghouder

Model II.D.1.17 Verzoek om toepassing 30%-regeling extraterritoriale werknemers

Model II.D.1.25 Verzoek om goedkeuring van een vaste kostenvergoeding aan een vrijwilliger


II.E. Wet op de Dividendbelasting 1965: Nieuw model toegevoegd

Om de inspecteur te informeren over het feit dat de inhouding van dividendbelasting achterwege zal blijven in verband met de toepassing van een doorschuifregeling (Art. 4.12a van de Wet IB 2001) is een model toegevoegd: Model II.E.2.10 Verklaring vrijstelling inhouding in verband met toepassing van de doorschuifregeling bij overlijden van een aanmerkelijk belang.


III Capita Selecta

III.A Inbreng onderneming in BV: uitspraak van het Hof Den Bosch toegevoegd

In model III.A.9 Verzoek betreffende geruisloze inbreng van een eenmanszaak in een daartoe op te richten besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is een uitspraak van Hof Den Bosch verwerkt over de extra voorwaarde bij geruisloze inbreng voor een in het buitenland wonende aandeelhouder. De extra voorwaarde en de conserverende aanslag acht het Hof niet strijdig met EU recht.

III.F Fusie en splitsing: Kennisgroepstandpunten toegevoegd
In het onderdeel ‘2 Fiscaalrechtelijke aspecten van een splitsing’ zijn meerdere recente Kennisgroepstandpunten toegevoegd.

Producten: Fiscale Modellen

98