Onderstaande modellen zijn recent aangepast en voor u geselecteerd omdat ze per direct van belang zijn voor de praktijk.

I.A. Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR)/Algemene wet bestuursrecht (AWB)

Beroepschrift tegen de uitspraak van de inspecteur/pro forma Model I.A.14
Aangevuld met een nieuw Procesreglement bestuursrecht rechtbanken.
In dit nieuwe procesreglement zijn met name bepalingen opgenomen betreffende het digitaal procederen en het langs elektronische weg communiceren met de rechtbanken.

actueel t/m 17-06-2024

Verzoek om ambtshalve vermindering van een onherroepelijk vaststaande definitieve aanslag Model I.A.20
Aangevuld met een recent arrest van de Hoge Raad waarin de Hoge Raad nadere uitleg geeft over hoe om te gaan met “nieuwe jurisprudentie” bij verzoeken om ambtshalve vermindering van een aanslag.

actueel t/m 17-06-2024

I.C. Invordering
Verzoek om uitstel van betaling van een belastingaanslag in verband met betalingsproblemen vanwege bijzondere omstandigheden Model I.C.6

"Bij Kamerbrief van 30 mei 2024 (nr. 2024-0000324085) informeerde demissionair staatssecretaris van Financiën, Van Rij, de Tweede Kamer met betrekking tot de coronabelastingschulden dat er op peildatum van 29 april 2024 nog EUR 9,6 miljard aan coronabelastingschuld resteert van ca 153.000 ondernemers. Een aantal ondernemers blijft worstelen met de aflossing van hun coronabelastingschuld.

Vanaf oktober 2022 is de tijdelijke soepele uitstelregeling voor coronabelastingschuld namelijk beëindigd en per 1 april 2024 is de soepele saneringsregeling voor ondernemers beëindigd. Vervolgens is bij ongeveer 54.000 ondernemers de coronabetalingsregeling beëindigd. De coronabelastingschuld van die ondernemers wordt op de reguliere wijze ingevorderd. Daarnaast zijn ongeveer 2000 bedrijven gefailleerd en 4.500 zitten in een saneringstraject. 8000 ondernemers hebben per 1 mei 2024 nog niets afgelost.

De staatssecretaris geeft verder aan dat van een generieke kwijtschelding van coronabelastingschuld geen sprake kan zijn. Levensvatbare bedrijven met tijdelijke betalingsproblemen kunnen nog wel in aanmerking komen voor een regulier saneringsregeling voor zover zij voldoen aan de voorwaarden.

De ondernemer die reeds bijzonder uitstel van betaling heeft verkregen vanwege corona (betreffende opgebouwde belastingschuld van 12 maart 2020 tot en met 31 mei 2022) kan een betalingsregeling verkrijgen voor de duur van 1 oktober tot 1 oktober 2027.

Gevolg voor adviseur en ondernemer?

De adviseur en de ondernemer die geconfronteerd worden met betalingsproblemen kunnen het beste met de Ontvanger van de Belastingdienst contact opnemen voor een bespreking van (de eventueel resterende) oplossingsrichtingen.

Volgens de staatssecretaris zet de Belastingdienst zich in om zo veel mogelijk ondernemers met coronabelastingschulden binnen de betalingsregeling te houden (waardoor geen capaciteit nodig is voor dwanginvordering). De Belastingdienst geeft de hoogste prioriteit aan verzoeken voor versoepelingen, uitstel, sanering en bezwaar- en beroepschriften van ondernemers uit de (corona)betalingsregeling.

actueel t/m 30-05-2024

Producten: Fiscale Modellen

123