Op 13 augustus 2024 is nummer 35 van Vakstudie Nieuws verschenen. In deze aflevering zijn de volgende belangrijke zaken opgenomen:

  • KG-standpunt met beoordelingskader preferente aandelen
    De Belastingdienst hanteert bij de beoordeling of een aandeel een preferent aandeel is als bedoeld in de DSR-ab in de Wet IB 2001 en de BOR in de Successiewet, de uitleg die daaraan in het spraakgebruik wordt gegeven. (punt 3)
  • Voor box 3 is ook transparant FGR van belang
    De Hoge Raad oordeelt dat het hof terecht heeft geoordeeld dat het aandeel in de bezittingen en schulden van een fiscaal transparant fonds als eigen bezittingen en schulden aangemerkt moeten worden. Het hof is evenwel ten onrechte ervan uitgegaan dat ongerealiseerde verliezen niet in aanmerking moeten worden genomen voor de vaststelling van het werkelijke rendement. De Hoge Raad verwijst daarbij naar zijn arrest van 6 juni 2024. (punt 4)
  • Geen negatief loon bij verkoop certificaten en herstelwet box 3 is strijdig met EVRM
    Het door de werkneemster geleden verlies op de certificaten is geen negatief loon. De Hoge Raad oordeelt bovendien dat de Herstelwet strijdig is met art. 1 Eerste Protocol in combinatie met art. 14 EVRM. (punt 5)
  • Oordeel hof over kwalificatie activiteiten gemeente volgens A-G onbegrijpelijk
    A-G Wattel concludeert tot terugverwijzing wegens een discrepantie in het oordeel. Het hof merkt namelijk enerzijds op dat geen relevant vermogensbestanddeel valt aan te wijzen, terwijl aan de andere kant wordt opgemerkt dat de reclame-concessies zijn aan te merken als immateriële activa in de zin van art. 33 Wet VPB 1969. (punt 7)
  • Handelwijze inspecteur wekt vertrouwen dat recht bestaat op IB-teruggaaf van € 121.955
    Hof Den Haag honoreert het beroep van X op het vertrouwensbeginsel en vernietigt de IB-navorderingsaanslag 2016. De inspecteur heeft door het inwilligen van het verzoek bij X het vertrouwen gewekt dat aan hem terecht een bedrag is terugbetaald omdat hij recht heeft op aftrek elders belast. (punt 15)
  • Gebruik bewijsvermoedens voor boeteoplegging is volgens A-G Koopman nog steeds mogelijk
    A-G Koopman is van mening dat het gebruik van bewijsvermoedens voor boeteoplegging nog steeds mogelijk is. Het kan niet anders zijn dan dat X NV wist dat geen aftrek van voorbelasting is toegestaan met betrekking tot de direct aan vrijgestelde verhuur toe te rekenen voorbelasting en dat die aftrek toch is toegepast. (punt 16)

Producten: Inhoudsopgave V-N

269