Op donderdag 27 maart verschijnt nummer 7042. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. H. Vording - Invuloefening
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Prof. dr. J.P. Boer, prof. dr. A.O. Lubbers en prof. dr. H. Vording - De BOF-zaken: de Hoge Raad grijpt niet in bij kwalitatief ondermaatse belastingwetgeving

In dit artikel wordt aandacht besteed aan de arresten van de Hoge Raad van 22 november 2013 waarin wordt geoordeeld dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet 1956 niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. De auteurs onderschrijven het oordeel van de Hoge Raad, maar hebben begrip voor de zorg "wie in de trias politica de kwaliteit van fiscale wetgeving nog bewaakt?" Het antwoord op deze vraag is dat de wetgever zelf meer werk moet maken van de kwaliteit van fiscale wetgeving. Gelet op de door de auteurs beschreven complicaties die daaraan kleven, moet de belastingrechter niet worden opgezadeld met een grotere taak op het punt van de bewaking van de kwaliteit van fiscale wetgeving dan uit de arresten van 22 november 2013 voortvloeit.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mevr. mr. drs. M. Chin-Oldenziel - Het Douanewetboek van de Unie: wat gaat er veranderen?

Onlangs is het Douanewetboek van de Unie gepubliceerd. In dit artikel wordt gekeken welke veranderingen het DWU met zich brengt voor de douaneregelingen, douanewaarde en douaneschuld en douaneschuldenaar. In dat kader zijn vereenvoudigingen doorgevoerd, maar ook substantiële wijzigingen. Ook zijn er nog veranderingen te verwachten in de nog vast te stellen uitvoerings- en delegatiehandelingen.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking

Een boekbespreking van ‘Sturende belastingheffer een monster? Juridische kanttekeningen bij fiscaal instrumentalisme en ‘tax nudging'' van prof. dr. J.P. Boer. Verschenen bij Sdu Uitgevers, Den Haag 2013, 91 p.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De stakingsverliesregeling en het regime fiscale eenheid

Per 1 januari 2012 geldt in de vennootschapsbelasting een objectvrijstelling voor buitenlandse ondernemingswinsten. Op basis van deze regeling worden buitenlandse ondernemingswinsten geëlimineerd uit de winst van de belastingplichtige. Dit betekent dat buitenlandse vaste-inrichtingsverliezen effectief niet in Nederland in aftrek komen. Een uitzondering geldt echter voor zogenoemde stakingsverliezen: indien de belastingplichtige ophoudt winst uit een andere staat te genieten, komen de in de loop van de tijd in de andere staat geleden vaste-inrichtingsverliezen in aftrek (stakingsverliesregeling). Prof. dr. Q.W.J.C.H. Kok gaat in op de samenloop van het regime fiscale eenheid en de stakingsverliesregeling

Nogmaals de onzakelijke lening "opzij"

Vervolg op WFR 2013/998. In dit artikel verduidelijkt prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis zijn in WFR 2013/998 ingenomen standpunten, mede naar aanleiding van recente jurisprudentie. Tevens geeft de auteur aan dat het niet-aftrekbare onzakelijkeleningverlies betrekkelijk eenvoudig kan worden getransformeerd in een aftrekbaar liquidatieverlies, waardoor de discussie of een geldlening zakelijk of onzakelijk is, feitelijk irrelevant is (geworden).

Aflevering: 2014, 7042 (27 maart 2014)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

0