Op donderdag 2 oktober verschijnt nummer 7066. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. H. Vording - Fiscale beleidsnotities 2015

Het Belastingplan 2015 wordt dit jaar overschaduwd door de brief Keuzes voor een beter belastingstelsel. Deze brief stelt terecht vast dat met een herschikking van fiscale lasten een maatschappelijke winst kan worden behaald ter omvang van zo'n 100000 banen. Wat te prijzen is in de kabinetsbenadering, is de keuze voor een helder doel, en voor een lang tijdpad. Maar hoe die herschikking van lasten er uit zou moeten zien, blijft wel erg onduidelijk. Het verlaagde BTW-tarief kan best stapsgewijs omhoog. Toch zullen ook de lasten op de eigen woning, op ondernemerschap en op gepensioneerden omhoog moeten.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. drs. O.P.M. Adriaansens en dr. A. Rozendal - Bedrijfsopvolging en vastgoed

De bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de Wet IB 2001 en de SW 1956 hebben tot doel om bedrijfsopvolgingen te faciliteren bij schenking of vererving. Mr. drs. O.P.M. Adriaansens en dr. A. Rozendal gaan in deze bijdrage in op de toepassing van deze faciliteiten op de schenking of vererving van onroerende zaken. Daarbij staat de kwalificatie van onroerende zaken die direct of indirect worden gehouden door een lichaam waarin de schenker of erflater een aanmerkelijk belang houdt centraal. De vraag of dergelijke onroerende zaken al dan niet kwalificeren als ondernemingsvermogen is op dit moment bijzonder actueel en leidt in de praktijk regelmatig tot discussie tussen belastingplichtigen en de fiscus. De auteurs bespreken in dit verband enkele relevante aspecten rondom de kwalificatie van vastgoedexploitatie die van belang zijn in het kader van deze discussies.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mevr. F. Weeber MSc en mevr. D. Euser MSc - Verslag oratie prof. dr. G.J. van Norden

Verslag van de oratie van prof. dr. G.J. van Norden ‘De performance van de BTW', gehouden op 16 mei 2014 te Tilburg.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Promovendus aan het woord

Op donderdag 2 oktober 2014 zal Margot Oenema promoveren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift ‘De formeelrechtelijke aspecten van horizontaal toezicht in belastingzaken'.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Het deelconcern in de interne reorganisatievrijstelling overdrachtsbelasting

Tot 1 juli 2013 gold de eis dat de verkrijgende vennootschap na de verkrijging van één of meer onroerende zaken gedurende ten minste 3 jaren tot het concern diende te blijven behoren. M.i.v. 1 juli 2013 werd deze eis verlegd naar het deelconcern. Deze wijziging is positief en biedt voordelen voor de praktijk. Drs. F.M.A.M. van Merrienboer is kritisch over de wijze waarop het deelconcern vorm is gegeven. Daartoe werd het concept van "de eerste vennootschap" geïntroduceerd en dit heeft tot onleesbare  regelgeving geleid. Hij maakt de vergelijking met het groepsdeel uit de vennootschapsbelasting en op basis van de groepsdeelbenadering kan het deelconcern eenvoudiger vorm worden gegeven.

Fiscale rechtsvinding in een digitaal tijdperk

Fiscalisten maken al enkele decennia gebruik van computers bij hun werkzaamheden. Waar het gebruik van de computer aanvankelijk beperkt bleef tot het typen van een briefje, hebben fiscalisten tegenwoordig digitaal toegang tot een bijna ongelimiteerde hoeveelheid informatie. Welke rol spelen computers bij fiscale rechtsvinding en welke taken zullen in de toekomst mogelijk door computers worden overgenomen? In dit artikel geeft de mr. C. Bruijsten eerst een beschrijving van het fiscale rechtsvindingsproces en gaat hij vervolgens in op de automatisering op dat proces.

Aflevering: 7066 (2 oktober 2014)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

1