Prof. dr. H.T.P.M. van den Hurk - Over professor Sibrandus Stratingh en Tesla…
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
M.M.F.J. van Bakel MSc. en mevr. mr. S.A.M. de Wijkerslooth-Lhoëst - ANBI's en commerciële activiteiten: the neverending story
De vraag in hoeverre algemeen nut beogende instellingen commerciële activiteiten mogen verrichten zonder statusverlies blijft de gemoederen bezighouden. Op 25 november 2016 heeft de Hoge Raad belangrijke arresten gewezen die ingaan op deze materie. De auteurs becommentariëren de arresten. Zij achten het teleurstellend dat de Hoge Raad niet over alle in de praktijk gerezen vragen duidelijkheid heeft geboden en doen een voorstel hoe het beleid naar aanleiding van deze arresten moet worden ingevuld.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. dr. T.M. Berkhout en dr. mr. J.M. van der Heijden RA - Gemeentelijke grondposities: "rigoureus afboeken naar marktwaarde"
Met de belastingplicht voor overheidsbedrijven vanaf 1 januari 2016 hebben gemeenten en andere overheidsbedrijven de aard en omvang van hun fiscale onderneming voor de vennootschapsbelasting vastgesteld. Ze kunnen nu de balans gaan opmaken van de fiscale gevolgen van het eerste belastingjaar. Dat geldt ook voor de grondbedrijven die het gemeentelijke grondbeleid uitvoeren en als (onderdeel van) een fiscale onderneming worden aangemerkt. Mede als gevolg van de economische crisis is de grondexploitatie voor veel gemeenten een zware verliespost die doorwerkt in de gemeentelijke begroting. De Raad voor de financiële verhoudingen schat de verliezen over de periode 2010-2018 op totaal € 6 miljard en de raad schetst een aantal oplossingsrichtingen, waaronder het "rigoureus afboeken naar marktwaarde". Een mogelijk gevolg van het afwaarderen van grond is dat bij gunstige marktontwikkeling de gemeente in de toekomst weer winst kan boeken op de grondexploitatie. "Een neveneffect is dat de gemeente over de winst straks wel vennootschapsbelasting moet betalen. Een gemeente dreigt zich daarmee indirect zelf te benadelen."
Tom Berkhout en Jurriën van der Heijden bespreken twee actuele vraagstukken in de praktijk rond de fiscale overgang van grondexploitaties en grondposities van gemeentelijke grondbedrijven naar de belaste sfeer. Zij concluderen dat bepaalde, soms stellig geformuleerde opvattingen in de praktijk fiscaal-technisch niet altijd houdbaar zijn.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
M.L. Schippers LLM - Brexit: Consequences for Trade, VAT and Customs
Verslag van het seminar van EFS, Erasmus University Rotterdam, gehouden op donderdag 2 februari 2017 te Rotterdam.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Promovendus aan het woord
Op donderdag 30 maart 2017 zal Frank Nellen promoveren aan de Universiteit van Maastricht op het proefschrift ‘Information asymmetries in EU VAT'
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het weekblad
Antimisbruik in verdragen: dat kan specifieker!
In dit artikel omschrijft Mark Rasenberg MSc de minimumstandaard tegen oneigenlijk gebruik van belastingverdragen die geïntroduceerd is in BEPS Actiepunt 6, behandelt hij de uitwerking daarvan in het MLI en bekritiseert hij de tendens om generieke maatregelen te hanteren om belastingontwijking als gevolg van oneigenlijk gebruik van belastingverdragen te bestrijden.
De Commissie Boot en de Wet DBA
Per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). In plaats van meer zekerheid en rechtsgelijkheid lijkt het er echter op dat de Wet DBA zijn doel voorbij schiet. De Commissie Boot heeft in november 2016 haar rapport uitgebracht inzake de werking van de Wet DBA en is niet mals in haar oordeel. De Commissie heeft tien aanbevelingen gedaan ter verbetering van de beoordeling of een arbeidsrelatie als dienstbetrekking kwalificeert. Tevens wordt opgeroepen om de criteria van de Commissie Boot ter bepaling van ondernemerschap of werknemerschap, te gebruiken bij de handhaving. In dit artikel gaan mr. B. Emmerig en mr. J.A. Zondag in op de aanbevelingen en de criteria van de Commissie Boot en bespreken de vraag in hoeverre het noodzakelijk en wenselijk is om, zoals de Staatssecretaris heeft voorgesteld, de arbeidsrechtelijke criteria "vrije vervanging" en "gezagsverhouding" te herijken. Ook gaan de auteurs in op het (repressieve) handhavingsbeleid rond de Wet DBA en de recente introductie van het begrip "kwaadwillende".